Obrat na poslední chvíli! Výhru juniorů trefil v nájezdech Gut

Foto: Karel Švec, Český hokej

5. srpna 2019, 21:36

Martin Voltr

No to byly nervy! Česká osmnáctka měla na úvod Hlinka Gretzky Cupu nečekaně velké potíže se Švýcarskem, minuta a půl ji dělila od porážky, ale nakonec slaví. Klíčové vyrovnání obstaral Ondřej Baláž a nájezdy rozhodl v sedmé sérii kapitán Michal Gut.

Už na dopoledním rozbruslení měli trenéři k dispozici všechny hráče, kapitána Michala Guta tak mohli vrátit do první formace. Jednu výraznější změnu oproti generálce ale přece jen udělali, na křídlo druhého útoku postavili k Chlubnovi s Myšákem Jakuba Konečného.

Reprezentanty hned přivítal bouřlivý potlesk, ale první ovace v zápase patřily Švýcarům. Po dvou minutách se totiž překvapivě ujali vedení. Schovanou střelu Valentina Hofera pravděpodobně někdo tečoval a Bednářovi zaplula pod betony do sítě.

Naštěstí ale Češi stejně jako v sobotu odpověděli téměř okamžitě. A pomohl jim i kus štěstí. Ivan Ivan vyjížděl z rohu a svou přihrávkou hledal Štěpána Macháčka, jenže puk si do sítě srazil švýcarský obránce. Favorit pak dostal hru pod kontrolu, přežil protiútoky Ritzmanna s Hoferem a ve 14. minutě skóre otočil. Ve zkrácené přesilovce přesměroval Pavel Novák hru krásně na Michala Guta a pak si sjel před branku na dorážku, takže český tým rázem vedl 2:1!

Foto: Karel Švec, Český hokej

Otevřená okna v defenzivě ale měla znamenat varování. Další takové pustilo do šance aktivního Hofera, a když se mladíci nepoučili, přišel trest. Chanton v přečíslení posunul kotouč na Daria Allenspacha, který neměl problém trefit růžek branky. Navíc už za dvě minuty Švýcaři skóre otočili! Češi nezvládli situaci po útočném buly, krásně se kolem nich prohnal Keanu Derungs, a pak zavěsil ke druhé tyčce – 2:3.

Nebylo se co divit, že takový vývoj dostal domácí hráče do rozpaků. Přes dobrou obranu soupeře se těžko rvali do šancí, nevyužili ani dvě přesilovky, i když Chlubna byl z dorážky hodně blízko. Henauer vytáhl senzační zákrok. Český nápor pak narůstal, jenže na vyrovnání nestačil kolotoč čtvrté formace, stejně jako přečíslení Hrádka či Chlubnův samostatný únik.

Sestřih: Česko – Švýcarsko 4:3 sn

Trenéři se snažili oživit hru posunutím Tobiáše Handla do druhého útoku, jako by ale nemohlo nic vyjít. Čtvrtý gól Švýcarů odmítl Lindemann, pak už se hra přesunula na druhou stranu. Největší chuť po vyrovnání dál prokazoval Tomáš Chlubna, v několikáté šanci minul z otočky mezi kruhy.

Švýcarská defenzíva dál fungovala skvěle. Pak se k tomu přidal i forčeking, který bral Čechům síly a čas. Ale když už situace začínala vypadat bezradně, přišlo vyrovnání! Přesně minutu a půl před sirénou už už skákal Bednář na střídačku, když od modré čáry nahodil puk Ondřej Baláž, Henauer kvůli cloně několika hráčů nic neviděl a břeclavský zimák vybuchl nadšením!

V prodloužení tři na tři měli Češi několikrát blízko k rozhodnutí. Chlubna neproměnil další sólo, v situaci tři na nikoho zkazila Ivanovi radost natažená hůl Henauera. Ale na nájezdy už to vyšlo. Porážku odvrátil v páté sérii Novák a výhru trefil v sedmé kapitán Michal Gut!

Teď vyhlíží národní tým ještě těžší bitvy s Finskem a Kanadou.

Skupina A (Břeclav):

ČESKO – ŠVÝCARSKO 4:3 po nájezdech (2:1, 0:2, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Ivan (Matěj), 14. Novák (Gut), 59. Baláž (Hrádek), rozh. nájezd Gut – 3. Hofer (Nussbaumer, von Allmen), 24. Allenspach (Chanton, Robin), 26. Derungs (Bieri).
Rozhodčí: Jeřábek, Pražák – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 1:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 32:19 (8:4, 15:7, 7:7 – 2:1).
Diváci: 1548.
Nejlepší hráči: Tobiáš Handl – Andri Henauer.
Česko: Bednář – Vacík, Baláž, Bláha, Hampl, Hrádek, Svozil, Malák, Kremláček – Novák, Gut, Malát – Chlubna, Myšák, Konečný – Matěj, Ivan, Macháček – Binias, Handl, Malý. Trenéři: Beran, Plodek a Skuhrovec.
Švýcarsko: Henauer – Streule, Meier, Sidler, Delémont, von Allmen, Nussbaumer, Chanton – Knak, Fahrni, Reichle – Robin, Allenspach, Dufey – Hodfer, Lindemann, Zaugg – Bottini, Bieri, Derungs – Ritzmann. Trenéři: Höhener, Walsky a Heinzmann.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Kanada 1 1 0 0 0 6:0 3
2. Česko 1 0 1 0 0 4:3 2
3. Švýcarsko 1 0 0 1 0 3:4 1
4. Finsko 1 0 0 0 1 0:6 0

Foto: Karel Švec, Český hokej

Skupina B (Piešťany):

SLOVENSKO – ŠVÉDSKO 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Kašlík (Kolenič, Stacha), 46. Rehák (Nemec, Kašlík) – 1. Kumlin (Leo Lööf), 24. Ljungman, 42. Hedlund.
Rozhodčí: Baluška, Fridrich – Synek, Krajčík.
Vyloučení: 7:7.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 27:23 (4:6, 16:9, 7:8).
Diváci: 649.
Nejlepší hráči: Matej Kašlík – Calle Clang.
Slovensko: Latkóczy – Fatul, Kňažko, Š. Nemec, Stacha, Putala, Groch, Ketner, Jombík – Lašák, Myklucha, Chromiak – Kolenič, Rehák, Kašlík – Bačo, Faith, Mastič – Lipiansky, Petráš, L. Nemec. Trenéři: Feneš, Tartaľ a Žabka.
Švédsko: Clang – Kumlin, Leo Lööf, Grans, Nordlund, Styf, Andrea, Wallinder, Linus Lööf – Magnusson, Ljungman, Eklund – Hedlund, Garfve, Eriksson – Ljungkrantz, Hallén, Torgersson – Olausson, Ekmark, Nybeck. Trenéři: Hävelid, Jonsson a Andersson.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 1 1 0 0 0 6:2 3
2. Švédsko 1 1 0 0 0 3:2 3
3. Slovensko 1 0 0 0 1 2:3 0
4. USA 1 0 0 0 1 2:6 0

Další program Hlinka Gretzky Cupu

Úterý 6. srpna:
15:30 Kanada – Švýcarsko (Břeclav)
15:30 Švédsko – Rusko (Piešťany)
19:00 Česko – Finsko (Břeclav)
19:00 Slovensko – USA (Piešťany)

Středa 7. srpna:
15:30 Švýcarsko – Finsko (Břeclav)
15:30 USA – Švédsko (Piešťany)
19:00 Česko – Kanada (Břeclav)
19:00 Slovensko – Rusko (Piešťany)

Pátek 9. srpna:
15:30 Utkání o 7. místo
15:30 Utkání o 5. místo
19:00 Semifinále
19:00 Semifinále

Sobota 10. srpna:
17:00 Utkání o 3. místo
17:00 Finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz