Foto: Vítězslav Sladký

Plzeňská filharmonie slaví v nadcházející sezóně 100 let své existence. Toto významné jubileum připomíná od čtvrtka 1. srpna open-air výstava v Křižíkových sadech v Plzni.

Na deseti velkoplošných oboustranných panelech si široká veřejnost může prohlédnout unikátních fotografie a vzácné dokumenty mapující celou historii orchestru, který byl založen v roce 1919 jako Symfonický orchestru Osvětového svazu až po současnost. Do Plzně byla výstava převezena z pražské Valdštejnské zahrady, kde byla slavnostně zahájena u příležitosti Dne Plzně v Senátu 22. června tohoto roku. Výstavu připravil Odbor kultury Magistrátu města Plzně ve spolupráci s Plzeňskou filharmonií.

Výstava v Křižíkových sadech je jednou z doprovodných akcí, které jsou připraveny u příležitosti jubilejní sezóny. „Výstava přiblíží návštěvníkům pestrou koncertní činnost našeho souboru i důležité okamžiky, které Plzeňskou filharmonii během stoleté historie ovlivnily. Pozvat bych zároveň chtěla i na druhou naši výstavu, která bude umístěna do mázhauzu plzeňské radnice a mapuje historii Plzeňské filharmonie ještě podrobněji, včetně hudebních spolků, které zrodu Plzeňské filharmonie předcházely. Vernisáž této druhé výstavy bude 16. září od 17 hodin,“ říká ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová.

Převážná část vzácných fotografií a dokumentů, použitých na panelech výstavy v Křižíkových sadech, pochází ze soukromých sbírek a je doplněna materiály z archivů Plzeňské filharmonie, Českého rozhlasu Plzeň a Archivu města Plzně. „Výstava přibližuje řadu výjimečných hudebních osobností, které Plzeňskou filharmonií prošly, a zároveň představuje současnou podobu souboru, jeho širokou koncertní činnost i zajímavé historické mezníky v jeho stoleté historii,“ říká PF manažer filharmonie Pavel Bouda.

Výstava v plzeňských Křižíkových sadech a potrvá do konce letošního srpna.