Hlavní obsah

Experti věští mladému sparťanovi Hložkovi hvězdnou budoucnost

Aktualizováno

Český fotbal bude mít brzy velkou hvězdu. Momentálně sice září v české nejvyšší soutěži, podle expertů z nizozemské analytické společnosti SciSports, čeká na Adama Hložka, jenž je v sedmnácti letech sparťanským ofenzivním klenotem, zářná budoucnost. Společně s Hložkem jsou ve výběru budoucích hvězd i obránce Svetozar Marković z Olympiakosu Pireus a záložník Dani Olmo z Dinama Záhřeb.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Adam Hložek se raduje z vedoucího gólu proti Jablonci.

Článek

Hložka nedávno zařadili do padesátky největších talentů na webu UEFA. Teď se dočkal další chvály od expertů. „Úspěšné kluby používají pokročilé analytické prostředky k vytipování vycházejících hvězd. Naším cílem je poskytnout analýzu dat v reálném čase miliardám fotbalových fanoušků z celého světa," popisuje současnou praxi Giels Brouwer, zakladatel společnosti SciSports a prezident pro inovace.

„V současnosti jsou v Evropě tři hráči, kteří mají obrovský potenciál. Patří mezi ně i Adam Hložek ze Sparty. Je mu sedmnáct let a předvádí famózní hru. Má před sebou velkou budoucnost," říká Giels Brouwer na adresu nejmladšího střelce v historii české nejvyšší fotbalové soutěže.

V době, kdy kluby platí za přestupy špičkových hráčů osmiciferné sumy, je nutné, aby se takto drahé příchody vyplatily a také čím dříve kluby talentované hráče objeví, tím „levněji" je získají.

„V současnosti už pro vytvoření ideální sestavy nestačí intuice a primitivní data, která skauti a trenéři používali po celá desetiletí," uvádí Giels Brouwer. „Při množství peněz, které je v sázce, je nutné využívat pokročilé metody. Úspěšné kluby se již touto cestou vydaly. Díky analytickým řešením využívajících umělou inteligenci od SASu dokážou týmy identifikovat rodící se hvězdy, ale i hráče s nízkou hodnotou a vysokým rizikem."

Pod dohledem umělé inteligence

Běžným statistikám, na kterých se stavělo v minulosti, tak zřejmě odzvonilo. Současnost a budoucnost patří umělé inteligenci a jejím indexům, které jsou sestavovány na základě složitých algoritmů a machine learningu. Právě nizozemská sportovní analytická společnost SciSports vyvinula s využitím řešení od SASu systém, který sleduje a vyhodnocuje hráče v reálném čase.

Ten za týden analyzuje přes 2000 zápasů z 244 lig světa. Na základě toho sestavuje index SciSkill, který určuje pořadí více než 90 tisíců hráčů. Konkrétní pozice v žebříčku zohledňuje schopnosti, kvalitu a hodnotu konkrétního fotbalisty. Také na základě analýzy jeho hry se vytváří profil, kterým týmům pomáhá při posouzení, zda jim zapadne do kádru.

Aby byla data co nejpřesnější, každý zápas snímá 14 kamer umístěných kolem stadionu. Všechny shromážděné informace vytváří obrovskou databázi, s níž se dále pracuje. Týmy jako Feyenoord Rotterdam, FC Basilej, Leeds United nebo Ajax Amsterdam, ji využívají pro rozvoj herních strategií či pro poznání taktiky soupeře. Navíc díky využívání cloudu lze s výsledky pracovat odkudkoliv. Kluby mohou poznat detailně hru svého soupeře i jeho klíčové hráče, aniž by někdo z jejich managmentu musel letět přes půl Evropy. Nová éra fotbalu s využitím umělí inteligence začíná.

Je podle vás Adam Hložek největším českým fotbalovým talentem současnosti?
Ano.
88,9 %
Ne.
11,1 %
Celkem hlasovalo 1903 čtenářů.

Reklama

Související témata: