Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Výbuch muničního skladu na Sibiři způsobilo lidské selhání. Požár se podařilo uhasit

Svět

  12:13
Ačinsk (Rusko) - Za pondělní výbuch skladiště dělostřeleckých granátů v sibiřském Krasnojarském kraji může zřejmě lidská chyba. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom v úterý informovala agentura Interfax.

Výhled na stoupající plameny a dým po explozi v muničním skladu poblíž statisícového ruského města Ačinsk. foto: Reuters

Neštěstí si podle nepotvrzených informací vyžádalo jednoho mrtvého, 12 zraněných a evakuaci okolních obcí. Otevřený oheň se již podařilo uhasit a sklad je nyní z letounů proléván vodou.

Ohnivý hřib. Na Sibiři vybuchl muniční sklad granátů, nastala masová evakuace a všeobecný chaos

Přesnou příčinu požáru provázeného sérií explozí vyšetřuje prokuratura, řekl náměstek ministra obrany Dmitrij Bulgakov, který na místo přiletěl v noci na úterý. Předběžné informace podle něj ukazují na selhání člověka. Náměstek dodal, že výbuchy v noci ustaly a požár byl zcela uhašen. Nadále prý ale hrozí nebezpečí exploze jednotlivých kusů munice. Plně pod kontrolou by situace měla být do konce dnešního dne.

„Nyní musíme zahájit letecký provoz, hasit ze vzduchu začne deset letadel Il-76 i vrtulníky. Koncem dnešního dne bychom měli otázku likvidace (požáru) vyřešit,“ prohlásil Bulgakov.

Ministerstvo pro mimořádné události oznámilo, že kvůli výbuchům bylo z devíti obcí evakuováno 16 500 osob, z nichž asi 7000 jich své domovy opustilo samostatně. Přístřeší našli v provizorním ubytování.

Na Sibiři stále zuří obrovské požáry. Putinovi nabídl pomoc Trump, šamani začali přivolávat deště

Evakuace, která postihla i část obyvatel stotisícového Ačinsku, podle očitých svědků vyvolala chaos. Někteří lidé nečekali na evakuační příkaz a spěšně opouštěli své bydliště. Na silnici do Krasnojarska, který leží asi 180 kilometrů daleko, vznikaly dopravní zácpy.

Starosta Ačinsku Ilaj Achmetov podle agentury TASS vyzval místní obyvatele, aby se do svých obydlí zatím nevraceli. „Někteří lidé se vracejí, ale ještě to nejde. Nebezpečí trvá. (...) Až skončí pyrotechnici a letadla Il-76, pak teprve bude možné mluvit o návratu,“ uvedl s tím, že panika během evakuace nikdy nevznikla.

Ačinský těžební kombinát s téměř 4000 zaměstnanci, který v pondělí z bezpečnostních důvodů přerušil provoz, v úterý začal postupně obnovovat práci.

Exploze muničních skladů nejsou v Rusku výjimečné. Naposledy loni v květnu hořel sklad v obci Pugačovo v Udmurtsku na východě evropské části Ruska celý týden, než se ho podařilo s pomocí letadel a vrtulníků uhasit.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!