Hlavní obsah

Marienbad festival: Fliegauf oceněný na Berlinale i film s Bokovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Experimentální i méně experimentální filmy, nemainstreamová hudba a osobnosti, to vše nabídne Marienbad Film Festival, který se koná v Mariánských Lázních 28. až 31. srpna.

Foto: ČTK

Režisér Bohdan Karásek natočil film s Jenovéfou Bokovou.

Článek

„Hlavním hostem bude maďarský režisér Benedek „Bence“ Fliegauf, jehož film Je to jen vítr vyhrál Berlinale. Bude mít i masterclass,“ informoval v úterý umělecký ředitel festivalu Lubomír Konečný.

Mladý český režisér Bohdan Karásek uvede celovečerní hraný film Karel, já a ty.

„Ambicí bylo natočit film, který by připomínal život svou neokázalostí, nepatetičností, scenáristickou nevyšroubovaností. Hlavní roli hraje Jenovéfa Boková, která je hvězda a určitě ještě bude růst. Hraje v tom i Miloslav König, talentovaný herec, byť ve filmu minimálně využívaný, a Petra Nesvačilová,“ sdělil Novinkám Karásek.

Argentinský režisér Eduardo Williams, jehož krátké filmy byly uvedeny v sekcích filmového festivalu v Cannes, celovečerní debut Lidská vlna získal ocenění na filmovém festivalu v Locarnu, uvede v Mariánských Lázních svůj poslední krátký snímek Parsi. Produkčně na něm spolupracoval i herec Nahuel Pérez Biscayart, který si odnesl nejvyšší herecké ocenění z Evropských filmových cen za drama Robina Campilla 120 BPM (držitel Velké ceny poroty Cannes 2017).

Na festival dorazí i nadějná francouzská filmová dvojice Esther Mysius a Camille Rouaud, kteří přivezou svůj krátkometrážní debut Gueule d’Isère a jejich nový projekt z Mongolska Blanc Ninja.

Foto: Katarzia

Písničkářka Katarzia

Sekce Retrospektiva je věnována dvěma ikonám filmového světa: režisérovi Alainu Resnaisovi a herečce Audrey Hepburn. „Každý rok budou mít diváci možnost vidět jeden film těchto umělců. Ne, jak bývá zvykem, všechny filmy nebo jejich výběr v rámci trvání samotného ročníku festivalu, ale několikaletá retrospektiva těchto tvůrců. Každý rok jeden film. Začínáme projekcí restaurované verze Resnaisova Loni v Marienbadu, který ocenila porota v roce 1961 na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách Zlatým lvem,” prozradil Lubomír Konečný.

Marienbad Film Festival vzpomene také na režiséra, herce, výtvarníka a uměleckého šéfa Divadla Na zábradlí Petra Lébla.

Hudební večery přinesou přednášky o klipech či fiktivních hudebních skupinách a samozřejmě i koncerty. Přijede například zpěvačka Katarzia, Zabelov Group, Kittchen, Maket, Aid Kid a Isama Zing.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám