Hlavní obsah

Bitva o rozpočet. Nafukované příjmy může ekonomický vývoj nepříjemně zaskočit

Sociální služby jsou jedním z odvětví, na které ČSSD proti vůli Aleny Schillerové požaduje více peněz pro příští rok.Video: Petr Švihel, Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na sociální služby se peníze letos našly. Přetahovaná Schillerové a Maláčové ovšem pokračuje.

Článek

V Domově sv. Máří Magdalény v Jiřetíně pod Jedlovou v Ústeckém kraji žijí ženy s mentálním postižením s dětmi. Maminky jsou v některých případech zadlužené nebo těžko shánějí alespoň přivýdělek, proto musejí vycházet s velmi malými částkami. V některých případech součet jejich příjmů po exekucích a jiných výdajích dosáhne pouhého sta korun na den.

O maminky i rodiny se zde starají sociální pracovníci, na jejichž výplaty však začaly docházet peníze. S nedostatkem financí se ústav potýká rok co rok.

„Není to chyba krajského úřadu, který nedostává od ministerstva práce a sociálních věcí dost peněz,“ řekla na konci března pro Seznam ředitelka domova Marcela Dvořáčková, která domov spravuje.

Kritickou situaci se letos podařilo vyřešit. Na konci července ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová oznámila, že kraje dostaly miliardu korun na výplaty v sociálních službách.

„Nějaké peníze jsme dostali a zúčastníme se i dalších výzev na dofinancování,“ reaguje na poslední vývoj Dvořáčková s tím, že část peněz dostali i od soukromých dárců.

Peníze nejsou ale jisté na příští roky. A o rozpočet právě vedou boj koaliční partneři. Sociální demokracie a hnutí ANO. ČSSD přišla s tím, že potřebuje oproti dříve schválenému rozpočtu zhruba 20 miliard korun pro své resorty. Nejvíce pro ministerstvo práce, ale i pro ministerstvo vnitra, kultury a zemědělství.

Po otřesech v koalici kvůli obsazení postu ministra kultury jde o nový problém, který vládní projekt ohrožuje.

Ministryně financí Alena Schillerová ale větší výdaje odmítá. Už takto je kritizovaná za 40miliardový schodek státního rozpočtu.

„Pro mě je nepřijatelné a neakceptovatelné, aby sociálně demokracie dvacet miliard navíc získala. Speciálně ministrovi vnitra a ministryni práce a sociálních věcí jsem poslala žádost, aby svoje nadpožadavky, které vznesli na vládě, přesně specifikovali, aby mi zdůvodnili, proč tam jsou další požadavky. Dodneška bohužel nemám odpověď,“ řekla Seznamu Alena Schillerová.

Během pondělí ale došlo na první kompromis. Ministryně financí se domluvila na větším balíku peněz pro resort zemědělství. To získá o miliardu korun více, než se původně plánovalo.

Podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka se ministerstvo financí drží příliš zkrátka při plánování příjmů státu v příštím roce. Peněz stát může vydělat více, a bude tak i více peněz pro ministerstva.

„Jsem přesvědčen, že je ve svém odhadu příjmů státního rozpočtu příliš konzervativní a opatrné, optimističtější a realističtější predikce hospodářského růstu v příštím roce by znamenala další miliardy, které v návrhu rozpočtu zbytečně škrtá,“ napsal Jan Hamáček v dopise, který adresoval Andreji Babišovi.

Ekonomové ale varují. Podle nich nelze počítat, že příjmy státu budou v příštím roce výrazně vyšší, než jaké ministerstvo financí plánuje, tedy 1 558,1 miliardy korun.

„Rozhodně platí, že ekonomický vývoj v příštím roce může spíše překvapit negativně než naopak. Je třeba být opatrný ohledně toho, jak se mohou vyvíjet příjmy státu,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING.

Jako rizika zmiňuje zejména impulzy ze zahraničí jako například tvrdý brexit, případně zpomalování čínské ekonomiky.

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady, upozorňuje, že rozpočet kontroluje výbor pro rozpočtové prognózy. „Už v minulém roce, tedy při skládání rozpočtu na rok 2019, většina daní byla naplněna přesně,“ říká Eva Zamrazilová.

Reklama

Doporučované