Drama Líbánky s Aňou Geislerovou v hlavní roli: Těhotenství nebylo ve scénáři, herci natáčeli pouhých čtyřiadvacet dní

Pak je svědkem scény, kdy chlapec týrá malou holčičku a on tvrdě zasáhne. Matce pak řekne, že to bylo v rámci hry a chlapce osočí ze lži.
Zdroj: Čsfd
Koná se svatba Terezy a Radima Vernera. Jeho synovi z prvního manželství Dominikovi se něco pokazí na brýlích, a proto je nutno navštívit optika. Ten se pak objeví v kostele a později i na svatební hostině.Ukazuje se, že jej nikdo nezná. Později se představí jako Jan Benda. Všichni ho mají rádi, vtírá se, hraje si s dětmi. Pak je svědkem scény, kdy chlapec týrá malou holčičku a on tvrdě zasáhne. Matce pak řekne, že to bylo v rámci hry a chlapce osočí ze lži.Tereza jej žádá, aby odešel, on souhlasí, ale míní odejít, až Tereza rozbalí svatební dar. Ona tak učiní a zjistí, že dárek je urna se jménem Jan Benda.+ 6 fotek+ 7 fotek

Líbánky jsou psychologický thriller z roku 2013, který vznikl pod taktovkou režiséra Jana Hřebejka. Děj filmu se odehrává během dvoudenní svatební oslavy, na níž spustí zápletku nezvaný host. Z jaké předlohy vychází scénář? O jakou roli se nejprve ucházela Geislerová?

Petra Járková
Petra Járková 06. 08. 2019 16:00

Líbánky jsou filmem plným otázek, z nichž ta nejdůležitější zní: Je podle vás potřebné odkrývat minulá tajemství? Film uzavírá volnou trilogii příběhů ze současnosti, tvořenou úspěšnými filmy Kawasakiho růže a Nevinnost.

Geislerová počtvrté

Líbánky jsou pokračováním dlouholeté spolupráce autorsko-režisérského tandemu Petr Jarchovský – Jan Hřebejk. Ti již počtvrté obsazují jednu z nejoblíbenějších domácích hereček Aňu Geislerovou,

Výchova dívek v Čechách

Aňa Geislerová s Kristýnou Novákovou si spolu zahrály sestry už ve filmu Výchova dívek v Čechách, který v podstatě odstartoval kariéru zrzavé herečky.

Scénář

Scénář vychází ze zkušenosti Václava Marhoula zpracované v jeho 13. komnatě. Reálné Čimelice jsou pak pro potřeby scénáře změněny na fiktivní Bukovany.

Jiná role

Aňa Geislerová se původně ucházela o roli své sestry, kterou si nakonec zahrála Kristýna Nováková-Fuitová. Prý jí tato postava přišla vtipná a od podlahy.

Vymyšlené těhotenství

To, že bude hlavní hrdinka těhotná, nebylo ve scénáři. Jednalo se o nápad Geislerové.

Časová tíseň

Kvůli časovému presu probíhalo natáčení svatby na jediném místě, a to v bývalé hájovně u Třeboně. Herci se museli vypořádat s pouhými čtyřiadvaceti natáčecími dny.

Názor na téma

Představitelka hlavní role Aňa Geislerová se vyjádřila k tématu snímku slovy: „Jsou věci, na které člověk není pyšný, když se probere z dospívání. Myslím, že všichni něco takového máme.“

NA FOTOGRAFIE Z FILMU LÍBÁNKY SE PODÍVEJTE V GALERII:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články