Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Janu Nečasovou znám jinak, než jak ji vykreslují, řekla u soudu atletka

  16:44
Na úterní soudní jednání v případu takzvaných trafik pro poslance ODS a krácení daní u luxusních darů opět nedorazily více než dvě třetiny předvolaných svědků. Jako jedna z mála lidí vypovídala někdejší rekordmanka ve vrhu koulí Helena Fibingerová. Vylíčila, jak jí Nečasová darovala kocoura, když jí zemřela milovaná kočka a mluvila o ní jako o vnímavém a soucitném člověku. „Znám Janu jinak, než jak je vykreslována,“ uvedla.

Někteří předvolaní svědci, například generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, podnikatel Tomáš Chrenek, bývalý šéf Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček, advokát Karel Muzikář či lobbista Vladimír Johanes, se omluvili již poněkolikáté. Předsedkyně soudního senátu Helena Králová tak vyslechla pouze pět lidi, kteří mluvili dohromady zhruba hodinu. O drahých dárcích či osobních schůzkách však nic nevypověděli. Jednání soudkyně odročila na neurčito.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády, čelí obžalobě z podplácení bývalý premiér Petr Nečas, jeho žena Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Státní zástupce tvrdí, že v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. 

Bývalá ředitelka premiérova kabinetu Nečasová je pak obžalována také z toho, že nezdanila luxusní dary, které dostávala od podnikatelů a lobbistů.

Na úterý pozvala soudkyně 16 svědků, dopoledne dorazili čtyři. Státní zástupce Rostislav Bajger po jednání naznačil, že by soud měl vůči nepřítomným postupovat razantněji. Může například začít ukládat pořádkové pokuty či nechat svědky předvést. „Zbývá vyslechnout ještě 40 svědků,“ uvedl žalobce s tím, že se tak případ může značně protáhnout.

Bajger dodal, že státní zastupitelství na výsleších všech předvolaných svědků netrvá a souhlasilo se čtením jejich dřívějších výpovědí. Předsedkyně senátu Králová však na minulém jednání uvedla, že na přání obžalovaných bude muset osobně předvolat nejen všechny lidi, kteří na policii vypovídali jako svědci, ale i ty, kteří tam pouze podávali vysvětlení.

Fibingerová: Jana byla báječná kamarádka

U soudu vypovídala i někdejší rekordmanka ve vrhu koulí Helena Fibingerová. Slavná atletka se s Nagyovou seznámila v roce 2013, když připravovala mistrovství Evropy v atletice v roce 2015. K tomu potřebovala souhlas české vlády a kontaktovala tedy úřad, který Nagyová v té době vedla. Blíže se seznámily poté, co Fibingerové zemřel kocour a Nagyová jí nečekaně darovala nového. 

Podle jejích slov se spolu občas vídaly, o politických záležitostech však nikdy nehovořily a obvinění Nečasové pak Fibingerovou velmi překvapilo. „Já znám Janu Nagyovou tak, jak jsem řekla u soudu – jako nešťastnou, přepracovanou, báječnou matku a báječnou přítelkyni a nebudu říkat nic jiného,“ řekla pro iDNES.cz a dodala, že podle ní Nečasová pomohla mnoha lidem. 

U soudu Fibingerá vypověděla, že Nagyové sama nikdy nedala žádný významný dar, zmínila pouze  náramek, který podle ní však nebyl zvlášť cenný. Dále také vypovídaly zaměstnankyně úřadu vlády, ani ony však o darech nic nevěděly.

Odpoledne soudkyně vyslechla ještě návrhářku Beatu Rajskou. Uvedla, že Nečasová byla její klientkou a ona jí vypomáhala se šatníkem. Sháněla jí i doplňky a šperky, které se k modelům hodily, na podrobnosti si však již nevzpomněla. „Ne každá klientka má na to čas a vkus,“ prohlásila návrhářka. Dodala, že za doplňky si bere od zákaznic peníze v hotovosti.

Přes deset milionů v darech

Za krácení daní hrozí Nečasové až osmileté vězení. Vyšetřovatelé chtěli ženu původně obvinit z korupce. Předpokládali totiž, že dárky byly úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve státních či městských firmách nebo přístup k premiérovi. Neměli však dostatek důkazů.

Mezi údajnými dárci figuruje kromě Beneše, Chrenka, Šťovíčka a Muzikáře i tehdejší ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který v úterý také nedorazil, lobbista Vladimír Johanes či někdejší šéf ČEPS Vladimír Tošovský. Vypovídal již miliardář Daniel Křetínský nebo bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák.

Celková hodnota darů, které Nečasová podle obžaloby přijala a nepřiznala, činí 10,1 milionu korun a údajně zkrácená daň pak 736 tisíc korun. Advokát Nečasové před časem uvedl, že klientka peníze doplatila. Žena se však proti zpětnému vyměření daně brání správními žalobami. Mimo jiné jí vadí, že finanční ředitelství postupovalo až na základě usnesení státního zástupce v její trestní věci.

Také v části týkající se takzvaných trafik obžalovaní vinu odmítají. Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se v době stranického volebního kongresu snažil vyřešit rozkol v ODS. Obžaloba je podle něj vykonstruovaná a nepravdivá. Příslib trafik u soudu v minulosti popřela také zmíněná trojice poslanců.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...