Na Olomoucku řádily bouřky, přívaly vody vytopily sklepy a rozvodnily potok

  23:12,  aktualizováno  7. srpna 9:04
Kvůli následkům prudkých bouřek vyjížděli v úterý večer do terénu hasiči na několika místech Olomouckého kraje. Zasahovat museli celkem u více než čtyř desítek událostí. Na Prostějovsku šlo například o čerpáním vody ze sklepů, na Přerovsku v Týnu nad Bečvou odstraňovali popadané stromy a krotili rozvodněný potok.

„Mimo koryto se dostal kvůli tomu, že kanalizace nestíhala po silné bouřce pojmout příval vody. Jedna ze vpustí se přitom ucpala, jakmile ji hasiči uvolnili, hladina potoka rychle klesla,“ popsala krátce před devátou hodinou večer tisková mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Lucie Balážová.

V tu chvíli měly jednotky za sebou už zhruba třicítku zásahů, žádnou komplikovanou či mimořádnou událost však podle Balážové hasiči řešit nemuseli.

„Šlo spíše o běžné akce po silnějších bouřkách. Odčerpáváme vodu ze zatopených sklepů, jde o jednotlivé události rozeseté především po celém Prostějovsku,“ doplnila večer mluvčí hasičů.

V Týnu nad Bečvou pak hasiči ještě nechali pro jistotu vyskládané pytle s pískem, kdyby se prudké lijáky vrátily.

V Hostkovicích u Tršic na Olomoucku se voda z polí prohnala zhruba desítkou domů, podle místních to nebylo poprvé. Bahno se dostalo i na příjezdovou cestu do obce.

Varování před silnými bouřkami platí v regionu i pro středeční odpoledne a večer. Srážkové úhrny mohou ojediněle dosáhnout až 40 milimetrů, také se mohou objevit kroupy a nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu.