Hlavní obsah

Navždy odříznu zemi od internetu, pohrozil etiopský premiér

Addis Abeba

Etiopský premiér Abiy Ahmed prohlásil, že pokud se budou účastníci násilných nepokojů v zemi nadále svolávat na internetu, odřízne k němu celé zemi navždy přístup. Informaci přinesla agentura AP. Země v poslední době čelila pokusu o regionální převrat a snaze o vyhlášení nového regionálního státu, při nepokojích zemřely desítky lidí.

Foto: Profimedia.cz

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Článek

Ahmed si vysloužil chválu za své reformní a diplomatické úsilí. Po svém nástupu do funkce loni v dubnu propustil řadu politických vězňů a ukončil několikaměsíční nouzový stav. Ukončil také vleklý spor se sousední Eritreou.

Řadu lidí nicméně znepokojuje lehkost, s jakou přerušuje v zemi internetové připojení. Vláda letos na několik dní odřízla zemi od sítě kvůli závěrečným zkouškám ve školách. Údajně tím chtěla zabránit podvádění.

Motor pro ekonomický rozvoj

Premiér uvedl, že chce, aby internet v zemi sloužil jako motor pro ekonomický rozvoj. Dodal však, že to není "ani voda ani vzduch".

Při červnovém pokusu o převrat ve státě Amhara zabili ozbrojenci věrní etnicky nacionalistickému generálovi Asamnewovi Tsigemu předsedu regionální vlády a několik dalších vysokých úředníků. Ve stejné chvíli zabil člen ochranky v metropoli Addis Abebě šéfa etiopské armády. Podle vlády byly útoky koordinované. Celkem podle ní při zmařeném puči zemřelo několik desítek lidí.

Ahmed ve čtvrtek prohlásil, že pučisté byli vycvičeni lidmi, kteří přišli z cizích zemí, aniž by však uvedl další detaily. Plánovali podle něj přitom zabít ještě další činitele a generály. Úřady po pokusu o převrat zatkly asi 350 lidí, 120 z nich následně propustily.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám