Hlavní obsah

Majitelé panelákového bytu se nenechali zlákat na cestu kompromisů

Předpokladem rekonstrukce panelového bytu je skutečnost, že úpravy v bytě se provádějí s cílem zvýšení kvality a estetické hodnoty bytu. Přizvat si na pomoc při zařizování bytu architekta, nebo spoléhat na vlastní síly?

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Tato realizace je dokladem toho, že i panelákové byty, ve kterých většina z nás vyrůstala a dodnes žije, mohou být designovým bydlením.

Článek

Ještě poměrně nedávno přežíval názor, že nechat si zařídit byt od architekta je jakousi nepsanou výsadou těch, kteří s penězi nemusí úzkostlivě hospodařit.

Že už to dávno neplatí, ukazuje i částečná rekonstrukce panelákového bytu z 80. let minulého století na sídlišti v pražských Stodůlkách.

„Proběhla konverze standardního bytu 3+1 na vzdušné 3+kk. Podle požadavků investora byl původní obývací pokoj sloučen s kuchyní. Nově řešené prostory s pásovým oknem a lodžií po celé délce získaly na objemu a vznikl prostor pro jídelní stůl,“ vysvětluje architektonický záměr architekt Ondřej Elfmark ze studia Elfmark.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

V zádveří chodby – na místě původní komory – vzniklo nové zákoutí s vetknutým botníkem, věšáky na kabáty a drobnými úložnými prostory na doplňky.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Vložený „servisní box“ opět s posuvnými dveřmi do pouzdra v sobě skrývá přehledné úložné prostory na všechno, co v bytě nemá být vidět.

Kuchyň a obytný prostor

Kuchyňská linka, která dispozičně zůstala na svém místě, je od obytného prostoru oddělena pouze upravenou obchozí stěnou, do které je integrována obýváková stěna s policemi a úložnými prostory z jedné strany a část kuchyňské linky s pracovní plochou ze strany druhé.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

V elegantní kuchyni se našlo i místo na vinotéku.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Pračka je elegantně ukryta v kuchyňské skříňce.

„Společenský obytný prostor je od stávající chodby oddělen pouzdrem s posuvnými dveřmi s částečným prosklením. Dveřní pouzdro bylo předsazeno před stávající betonovou stěnu a doplněno zvukově izolačním obkladem,“ upřesňuje architekt.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Podle požadavků investora byl původní obývací pokoj sloučen s kuchyní.

„V obytných prostorách byla použita dřevěná podlaha – konkrétně bělený dub, příjemný na dotek. Jako finální povrchová úprava v chodbě bylo zvoleno marmoleum, jak z důvodu funkce, tak estetiky – tento typ materiálu je pro panelovou výstavbu velmi typický a vhodný. Byt je doplněn intuitivním nepřímým LED osvětlením v kapsách pod stropy,“ dodává s úsměvem architekt, jeden z autorů této zdařilé rekonstrukce panelákového bytu.

Foto: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely
Ondřej Elfmark a Jan Volhejn
Zabýváme se především komplexními návrhy interiérů - od studie přes koordinaci až po realizaci projektu. Dále se zabýváme drobnou architekturou a urbanismem, produktovým a obalovým designem s přesahem do grafiky. Poskytujeme 3D modeling v CAD programech, kresličské práce, koordinaci projektů, konzultační a poradenskou činnost.

Může se vám hodit na Seznamu:

Technické informace

Autoři: Ondřej Elfmark a Jan Volhejn

Realizace: 2018

Použité materiály

  • Vypínače - krytka - ABB Levit
  • Osvětlení na balkon Nordlux Scorpius
  • Osvětlení nad jídelní stůl Ikea Nymane
  • Pouzdro pro posuvné dveře Eclisse
  • Dřevěná podlaha bělený dub parket Beon
  • Podlaha přírodní kaučuk Noraplan
  • Jídelní žide Ton Era
  • Konferenční stolek Ikea Stockholm
  • Jídelní stůl Ikea Bjursta
  • Rozkládací sedačka s úložným prostorem Říha Gaja
  • Kuchyňská baterie Blanco Mila chrom
  • Kuchyňský dřez Blanco Andano 450 nerez 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám