Společnost Glamoriser vyrobila první chytrou kulmu na světě s bezdrátovým ovládáním skrze bluetooth z chytrého mobilního telefonu. Kombinace slov jako „chytrý“ (smart), „první na světě“, „bluetooth“, přitom často zavání pr*serem a tento výrobek je toho důkazem…

Kulma na vlasy byla promována během vánoc ve Velké Británii a tak si ji pořídili i kluci z Pen Test Partners a podrobili testu.

Do chytrého mobilního telefonu si lze aplikaci Glamoriser stáhnout z Google Play či Apple Store. Kromě toho, že si v ní můžete vést deníček a plánovat například další hrátky s kulmou, lze nastavit i teplotu kulmy a čas do vypnutí.

Testovaná verze aplikace pro Android se vyznačuje tím, že o každé komunikaci s kulmou zapisuje detailní žurnál. Tento protokol v podobě souboru usnadnil testerům pochopit způsob komunikace mezi kulmou a telefonem a přijít s alternativním ovládáním skrze příkazový řádek.

Jdeme grilovat!

Aplikace zároveň umožňuje vnutit kulmě vlastní nastavení a přepsat to, které bylo nastaveno na kulmě samotné. Tedy teplotu a čas do vypnutí. Takže například z teploty 120°C na 5 minut můžete přes bluetooth vykouzlit 235°C na 20 minut. Když k tomu připojíme fakt, že kulmu není nutné s mobilním telefonem přes bluetooth párovat (!!!), pr*ser je na světě!

Co to znamená v praxi? Stačí být pár metrů od této chytré kulmy značky Glamoriser a bez fyzického přístupu se k ní můžete vzdáleně připojit a majitelce doslovně zatopit. Pro útočníky je pak ideální, pokud jde rovnou o velký kosmetický salón 🙂 Připomeňme ještě, že ke kulmě může být připojeno v daný okamžik pouze jedno bluetooth zařízení. Obranou před útočníky je tak paradoxně využití této nesmyslné funkcionality samotným uživatelem kulmy…

Smutný závěr

Ač může být výše uvedený text považován za vtipný, ve skutečnosti představuje smutnou realitu. „Internet věcí“ – Internet of Things – IoT, tedy „chytré“ výrobky, které lze připojit k internetu či propojit s okolím, představují z pohledu bezpečnosti velký průšvih. Výrobci často problematiku bezpečnosti zcela ignorují a ženou se především za ziskem a senzacemi. Produkují tak nové a nové modely, zatímco kašlou na podporu těch starších (což je kritické například u WiFi routerů, kterými jsme připojeni k internetu). Je potřeba si uvědomit, že podobné problémy se mohou týkat i „chytrých“ žárovek, ledniček, televizorů, hajzl prkének (ano i ty fungují přes bluetooth a lze je „hacknout“), ode dneška kulem, ale třeba i automobilů – viz. starší článek o Jeepu Cherokee, který byl vzdáleně přes internet poslán do příkopu i s řidičem!


3 komentářů » for Splněný sen! Kulma na vlasy s ovládáním přes mobil je tu!
  1. Zidane napsal:

    „Smart“ hajzl prkénka… no to by mě teda zajímalo, k čemu je TOHLE dobré…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..