Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Česku ročně utone téměř dvě stě lidí. V naprosté většině jde o zbytečnou smrt

V posledních týdnech se v Jihočeském kraji utopilo několik lidé včetně dvou dětí. Poslední dva případy utonutí se staly během uplynulého víkendu. Podle šéfa Vodní záchranné služby Milana Bukáčka jde o alarmující číslo. Nejrizikovější skupinou jsou rybáři a děti.

Záchranáři na Lipně nejčastěji zasahují u rybářů. Rizikovou skupinou lidí jsou ale plavci. Právě oni často přeceňují své síly a jejich snaha dostat se zpět k břehu končí v některých případech tragicky.

Každý plavec by okolo sebe měl mít doprovod například na paddleboardu. Lidé, kteří se na vodní hladinu vydávají sami, by s sebou měli mít bójku nebo plovák. „Bójky můžou být nafukovací i plastové. Člověk je jednak vidět a pak mu to pomůže, když má problémy. V případě, že má křeč, tak se toho chytne a zavolá o pomoc,“ vysvětluje šéf českokrumlovské Vodní záchranné služby Milan Bukáček, který dodal, že se nedávno setkal i s případem, kdy babička s dětmi jela na pramici a vestu neměla ani ona a ani děti. „Když jsme se jí zeptali, proč vestu nemá, odpověděla, že plavat umí,“ popsal.

Ročně v Česku utone okolo 180 lidí a podle záchranářů by se v naprosté většině případů dalo těmto obětem předejít.

Záchranáři se na Lipně často setkávají s lidmi, kteří plavou od přívozu do Kyselova a neuvědomují si, plavou uprostřed plavební dráhy. Pro jedoucí člun nejsou prakticky vidět. Na lidi u vody apelují i policisté. „Velmi nebezpečná je kombinace alkoholu, horkého počasí a koupání. Pokud pijete u vody alkohol, plavat se rozhodně nevydávejte. Neskákejte do vody v místech, která neznáte, to samé platí při radovánkách u bazénu, které bývají také velmi nebezpečné,“ popsala tisková mluvčí policie Štěpánka Uhlířová. Podle celorepublikové statistiky jen za loňský rok v bazénech utonulo 12 dětí.

Od začátku prázdnin se na jihu Čech utopilo už sedm lidí. „Pro nás je toto číslo, z hlediska dlouhodobého sledování, nevídané. Každý si říká, že se ho to netýká, ale jde o mžik,“ dodal Bukáček.  

Foto Jana Kroneislová

Štítky utonutí, Vodní záchranná služba, policie, léto, voda, Česko, Jihočeský kraj, Vodní nádrž Lipno

V Česku ročně utone téměř dvě stě lidí. V naprosté většině jde o zbytečnou smrt  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.