Před 120 lety se narodil milovník Oldřich Nový: Umíral sám, bez lásky a v holubím trusu

Jeho životním krédem bylo: “Smích je kořením života a dokud se člověk dovede smát, je živ. Až se začnou všichni lidé na sebe usmívat a přestanou si kopat jámy, pak bude na světě blaze.“ Podle něho žil, tvořil i jednal.
Zdroj: Pinterest
Narodil se na pražském předměstí Žižkově jako syn cvičitele hasičského sboru Antonína Nového a Cecilie rozené Valentové. Po smrti matky se otec v roce 1910 znovu oženil.Ke hraní jej přivedl otec, který jako pražský vrchní hasič zajišťoval požární hlídku ve všech tehdejších kinech, a strýc Miloš Nový, jenž jej brával s sebou do Národního divadla, kde hrál.Za okupace se Oldřich Nový nejvíc prosadil ve filmu. Poprvé sice získal filmovou roli již v roce 1922 v němém filmu Přemysla Pražského Neznámá kráska, ale od té doby se objevil jen v malých roličkách. Až roku 1939 přišel Mac Frič a jeho Kristián. To byl Nového nejúspěšnější film. Následovalo mnoho hudebních komedií.Ve 30. letech si zahrál v komedií "Štěstí do domu", která dosáhla 55 repríz místo plánovaných deseti.+ 6 fotek+ 7 fotek

Kolem Oldřicha Nového se celou dobu jeho herecké kariéry motaly nesmírně krásné ženy. Nataša Gollová, Adina Mandlová i Lída Baarová by dokázaly svést každého muže i v dnešní době. Přesto se traduje, že své milované ženě Alici nebyl herec nikdy nevěrný a útokům krasavic úspěšně odolával.

Petra Járková
Petra Járková 07. 08. 2019 08:00

Vrchol kariéry

Jako mnohé další prvorepublikové hvězdy, i Oldřich Nový se dostal na vrchol kariéry během nacistické okupace. Pamatujeme si ho z legendárních veseloher jako Kristián, Eva tropí hlouposti, Dívka v modrém nebo Hotel Modrá hvězda.

Perfekcionismus

Byl velkým perfekcionistou, který zbožňoval noblesu, eleganci a dokonalý vzhled - přesně jako muži ve filmech, které ztvárňoval. Celý život potřeboval mít vše perfektní a vyzařoval pozitivní energií.

Milovaná manželka

Na jeho šarm slyšela spousta žen. Snažily se ho svést ty největší krásky filmového nebe. Mandlová, Baarová ani Gollová však neuspěly. Miloval svou manželku Alici celým srdce. Ta však byla židovského původu a Nový ji nehodlal zapřít ani během protektorátu. A tak z barrandovských studií putoval rovnou do koncentráku. Naštěstí nacistické peklo přežil a po válce se vrátil zpátky k hraní.

Stárnutí

Oldřich Nový si po celý život zakládal na dokonalém vzhledu. Chtěl se líbit a zkrátka měl rád, když byl obdivován. Jenže se stářím přichází vrásky, což herec špatně nesl. Poté, co ho skupina dívek na ulici nepoznala a měla k němu nelichotivé poznámky, se Nový zcela uzavřel před světem.

Izolace

Přestal vycházet ze svého luxusního bytu v Pařížské ulici a už se ani neobtěžoval o sebe pečovat. Povídá se, že měl kuchyni plnou holubího trusu. Naposledy se vidět s velikánem prvorepublikového stříbrného plátna měl režisér Miloš Forman, jenž zrovna v Praze natáčel Amadea. Pár dní nato, 15. března 1983, vydechl filmový Kristián naposledy.

NA LEGENDÁRNÍHO OLDŘICHA NOVÉHO SE PODÍVEJTE V GALERII:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články