Kulturní léto v Ústí nad Labem: hudební festivaly, aviatická přehlídka i historický jarmark

Kulturní léto v Ústí nad Labem: hudební festivaly, aviatická přehlídka i historický jarmark 

Prázdniny se sice přehouply do druhé poloviny, bohatý kulturní program ale ještě nekončí. Během srpna a září si v Ústí nad Labem a okolí užijete festivaly hudby, vína i filmu a nejen to.

Bubliny Fest

Máte rádi šumivá vína? Pokud ano, neměli byste přehlédnout první ročník festivalu sektu a frizzante, který pořádá Vinotéka Děčín v Křížové ulici, který se koná v sobotu 10. srpna odpoledne. Za jednotné vstupné 350 Kč obdržíte skleničku a v ceně máte zároveň neomezenou degustaci.

Letní kino na zámku Děčín

Už jen do neděle 11. srpna si na nádvoří děčínského zámku můžete v letošním roce užít filmy pod širým nebem. Těšit se můžete na komedii Podfukářky (7. srpna), horor Noční můry z temnot (8. srpna), pokračování oblíbených dobrodružství kovboje Woodyho Toy Story 4 (9. srpna), pohádku Hodinářův učeň (10. srpna) nebo na Oscarem ověnčenou road movie Zelená kniha (11. srpna).

Fírfest

Devět domácích interpretů letos nabídne program Fírfestu, který se tentokrát uskuteční v sobotu 17. srpna v areálu ústeckého letního kina. Přijďte si poslechnout třeba bigbeatového zpěváka Petra Kadlčka, výstřední muzikantku Janu Uriel Kratochvílovou, punkrockovou formaci Aušus, metalisty z Nerrea nebo rockové uskupení Emise.

Úštěcký historický jarmark

Malebné městečko Úštěk každoročně zaplní desítky stánků s řemeslnými výrobky a spoustou pochutin. Historický jarmark oživí tamější centrum v sobotu 17. srpna a jako tradičně nebude chybět průvod vystupujících v dobových kostýmech, divadelní představení pro dospělé i děti, středověké hry, příjezd Karla IV. s jeho družinou, soutěže nebo třeba ohňostroj.

Divadelní zahrada

Ústecké Činoherní studio a pražské A Studio Rubín o prázdninách nezahálí, od pondělí 19. do soboty 24. srpna se vrací do zahrady u Wolfrumovy vily v Ústí nad Labem, kde se koná čtvrtý ročník festivalu věnovanému především Williamu Shakespearovi. Od slavného anglického dramatika nabídne hry Zkrocení zlé ženy a Sen noci svatojánské, diváky čeká i pohádka Ronja, dcera loupežníka z pera Astrid Lindgrenové nebo inscenace Obludov spisovatele Jaroslava Žváčka.

DC Underground Fest

Třicáté výročí sametové revoluce si připomene mimo jiné také hudební festival, který se v sobotu 24. srpna uskuteční v děčínském areálu Bažantnice. Představí se především ikony tamější undergroundové scény, ať už Černý Pepr, The Spirits nebo Bodenbach, ale také třeba pražská legenda Tony Ducháček & Garage. A chybět nebude ani každoroční výjezd příslušníků VB.

Radiofest

Letní kino Ústí nad Labem v létě hostí také Radiofest, a to v neděli 25. srpna. Publikum bude mít možnost si poslechnout zvučná jména domácí scény jako kapelu Chinaski, MIG 21, Mirai, TH!S, zpěváka Marka Ztraceného nebo písničkáře Xindla X.

Filmový festival Litoměřice

Touha a vášeň – tak zní podtitul letošního ročníku filmového festivalu v Litoměřicích od pátku 30. srpna do neděle 1. září. Může jít o vášně cestovatelské, erotické, imaginativní nebo třeba fotbalové. Přehlídka v české předpremiéře uvede vítězný snímek letošního Cannes – Parazit. Těšit se můžete i na promítání internetového hitu Svatba Jiřího Káry, devadesátkové road movie Jízda s přítomnými hosty nebo raný film Igora Chauna Nejkrásnější portrét.

Ústecké nebe plné letadel

Na sklonku prázdnin zaplní oblohu nad letištěm Podhoří v Ústí nad Labem nejrůznější letadla. V sobotu 31. srpna si zde návštěvníci zdarma prohlédnou sovětské stíhací letouny, německá i francouzská válečná letadla nebo první model československé firmy Avia. Čeká je i simulovaný souboj letadel z první světové války nebo předvedení vojenského záchranného vrtulníku.

Antidiskotéka Jiřího Černého

Oblíbený poslechový pořad Antidiskotéka pod taktovkou proslulého hudebního kritika a publicisty Jiřího Černého chystá Národní dům v Ústí nad Labem v úterý 3. září večer. „Kritik bez konzervatoře“ diváky seznámí s kvalitní hudbou, která stojí za povšimnutí.

Hudební festival Bzukot

Dnes už kultovní kapela Abraxas zavítá do Křížové ulice v Děčíně v pátek 13. září v rámci festivalu Bzukot. Na čerstvém vzduchu s nimi i během následujícího dne vystoupí kapely s kořeny v severních Čechách, například Tyjátr, Žyhadloo, Studená Fronta, Kronwell, Destroyself a další uskupení.

Foto: Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!