Rozhodlo se proto situaci řešit a špatně zaparkovaná auta ve spolupráci s policií nechá odtáhnout. V praxi se nové opatření projeví už teď o víkendu, kdy se na hradě a ve městě konají Slavnosti purkrabího Půty, které každoročně navštíví tisíce lidí.

Podle slov starosty města Petra Adamce jsou lidé někdy schopni zaparkovat vskutku kdekoli. Naposledy to bylo například v kolejišti, takže z nádraží nemohl vyjet vlak. „Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s policií přistoupit k tomu, že pokud budou bránit bezpečnosti provozu, policie zajistí odtah vozidel. V případě, že parkují na místech, která nejsou určená a neslouží k parkování, můžeme k takovému kroku jako město ve spolupráci s policií přistoupit,“ uvedl starosta.

Odtažena tak budou i vozidla parkující na zelených plochách či na jiných místech, kde se bude jednat o neoprávněný zábor. Místní obyvatelé rozhodnutí vítají. Často se totiž setkávají s tím, že jim cizí auto brání ve výjezdu, popřípadě kvůli parkujícím vozům ani neprojedou ke svým domům.

Na víkendové Slavnosti purkrabího Půty má policie zajištěné posily, bude procházet městem a situaci se špatně zaparkovanými vozidly okamžitě řešit. Do města bude zákaz vjezdu, stejně tak do ulice Tovární a Rooseveltovy.

„Přiznávám se, že už přestávám na velké akce do Lokte jezdit, protože mám obavy, že nebudu mít kde zaparkovat. Někdy to řeším tak, že mě s dcerou manžel vysadí před mostem a pak nás zase vyzvedne,“ říká pravidelná návštěvnice akcí, paní Jiřina ze Sokolova.

Podobné obavy ale nejsou podle Vladimíra Suchana, který pořádá Loketské kulturní léto a parkovací plochy má od města pronajaté, namístě. „Vždycky se místo k zaparkování najde,“ tvrdí Suchan.

Návštěvníci mohou využívat čtyři placená odstavná parkoviště a jedno zdarma. Plochy u benzínové pumpy a pod lesem, na mapě parkování číslo 1 a 2, vyjdou na stovku na den. Odstavné plochy u fotbalového hřiště a v Nádražní ulici, číslo 3 a 4, na padesátikorunu. Louka nad hřbitovem je bez poplatku. „Návštěvníky navádějí na parkování ukazatele i naši lidé. Pokud se zaplňuje ta největší plocha u sportovního hřiště, odkazují řidiče na louku nad hřbitovem. Odtud je to zhruba patnáctiminutová procházka dolů do města,“ uvedl Suchan.

HORNÍ HRAD či Hauenštejn připravuje po celý rok řadu akcí pro děti i dospělé. A ani letošek nebude výjimkou. Z bohatého programu by si tady měl vybrat snad každý.
Tip Deníku: Horní hrad zve na další noční prohlídky