Červený a černý rybíz: Šťáva snižuje teplotu, listy léčí průjem a plody zlepšují zrak

Rybízová omáčka

Suroviny:

500 ml hovězí polévky
6 lžic červených rybízových bobulek
1 žloutek
30 g mouky
30 g másla
120 g cukru
1 malý bílý jogurt

Postup:

Připravíme si jíšku z másla a mouky. V procezené hovězí polévce povaříme rybízové bobulky, prolisujeme je, zahustíme připravenou jíškou. Pokud je to nutné, omáčku zředíme ještě dalším vývarem, vsypeme cukr. V jogurtu rozmícháme žloutek a směs vlijeme do omáčky. Čerpáno z jakési prastaré rozpadlé kuchařky mojí maminky.
Zdroj: Instagram
Rybízová omáčka

Suroviny:

500 ml hovězí polévky
6 lžic červených rybízových bobulek
1 žloutek
30 g mouky
30 g másla
120 g cukru
1 malý bílý jogurt

Postup:

Připravíme si jíšku z másla a mouky. V procezené hovězí polévce povaříme rybízové bobulky, prolisujeme je, zahustíme připravenou jíškou. Pokud je to nutné, omáčku zředíme ještě dalším vývarem, vsypeme cukr. V jogurtu rozmícháme žloutek a směs vlijeme do omáčky. Čerpáno z jakési prastaré rozpadlé kuchařky mojí maminky.Rybízové víno

Suroviny:

3 l rybízu
voda
cukr krystal

Postup:

Připravíme si 15 l demižon, který vymyjeme, dále bude třeba tzv. bulkátko, špunt a trochu plastelíny. 

Rybíz otrháme od zelených stonků a kuličky si naměříme tak, abychom měli 2 - 3 litry rybízu (lépe více). Ty vsypeme do demižonu. 

Svaříme vodu s cukrem. Na 10 l vody přijdou 2 kg cukru. Připravíme si potřebné množství v tomto poměru. Vodu necháme zcela vychladnout. 

Rybíz zalijeme vodou ne až po okraj, musíme nechat místo pro kvašení. Zašpuntujeme, umístíme bulkátko, do kterého nalijeme vodu a okraje pevně utěsníme plastelínou. Umístíme do temna (ideální je sklep) a už jen necháme pracovat. Víno je hotové zhruba za 2 - 3 měsíce. Během této doby hlídáme, abychom vždy v bulkátku měli vodu. 

Hotové domácí rybízové víno pak už jen pomocí gumové hadičky stáčíme.Jogurt s rybízem

Suroviny:

1 a půl hrnku červeného rybízu
2 hrnky bílého jogurtu
1 citrón
1/4 lžičky skořice
3 lžíce krupicového cukru 

Postup:

V hrnci společně míchejte červený rybíz a lžíci cukru a zahřívejte na mírném ohni, dokud se z rybízu nezačne uvolňovat šťáva. Poté hrnec odstavte, z citrónu si nastrouhejte jeho kůru a smíchejte ji s rybízem. Ve vedlejší misce si mezitím rozmíchejte jogurt se skořicí.

Rybíz rozdělte do mističek, které jsou vhodné na použití do trouby. Na něj dejte ochucený jogurt a navrch nasypte zbývající cukr. Plné misky dejte na plech a v rozehřáté troubě s vrchním ohřevem ponechejte na 4 až 5 minut. Vrstva cukru na povrchu jogurtu jemně zezlátne. Dezert nechte vychladnout a uložte na 30 minut do lednice.Rybízová zmrzlina

Suroviny:

100 g cukru
1 ks balení vanilkového cukru
30 ml medu
200 g červeného rybízu
250 ml smetany 33%
3 vejce

Postup:

Rybíz očistěte a omyjte. Formu vyložte potravinářskou fólií. Žloutky smíchejte s medem a vanilkovým cukrem. Vše vyšlehejte ve vodní lázni do žluté pěny. Bílky vyšlehejte s cukrem do tuhého sněhu. Smetanu vyšlehejte do tuhé šlehačky. Rybízový protlak vmíchejte do žloutkové pěny, poté opatrně vmíchejte sníh z bílků a šlehačku. Směs nalijte do formy, překryjte fólií a ponechejte v mrazáku ztuhnout do druhého dne.+ 1 fotka+ 2 fotky

Rybíz je velmi oblíbené bobulové ovoce, které najdete téměř na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý. Červený a bílý se hodí k přímému jídlu nebo zamražení na zimní ovocné koláče, ale především se z tohoto ovoce vyrábí vynikající marmeláda.

Petra Járková
Petra Járková 07. 08. 2019 12:00

Historie

Zmínky o rybízu pocházejí ze 14. století, kdy se především ten černý pěstoval jako léčivá rostlina. Ve větším množství se začal rybíz pěstovat ale až v 16. století, kdy se ze západní Evropy rozšířil i k nám.

Vitamíny

Bobule všech rybízů obsahují vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3× více vitamínu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleróze, křečových žilách, hemeroidech, křehkosti a lámavosti cév.

Šťáva z rybízu

Šťáva z červeného i černého rybízu snižuje horečku a celkově posiluje, proto je vhodná při nachlazení a chřipkových onemocněních, v rekonvalescenci po delší nemoci a nebo prostě jenom tak jako vitamínová posila.

Listy

Listy léčí průjem, mírně snižují krevní tlak, používají se do směsí při zánětech ledvin a močových cest nebo na křehké cévy.

Plody

Plody díky provitamínu A příznivě ovlivňují zrak, jsou užitečné při šerosleposti nebo unavených očích.

Sklízení

Bílé rybízy sklízíme od poloviny července. Mají výhodu, že nejsou napadány ptactvem a chuťově jsou sladší. Černý rybíz sklízíme zhruba od konce první dekády července do poloviny srpna. Má osobitou příchuť a velké množství zdraví prospěšných látek. Červené rybízy zrají podle odrůdy od začátku června do konce srpna až září. Jsou výrazné, kyselé chuti a krásně barevné.

NA RECEPTY Z RYBÍZU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články