Trest pro kastelána z Valtic za zničení obrazů platí. „Žasneme nad tím, co se stalo,“ řekl soudce

Soudci brněnského krajského soudu potvrdili podmíněný trest pro bývalého kastelána zámku Michala Tlustáka. Platí tak rozhodnutí okresního soudu v Břeclavi, který mu uložil podmínku 2,5 roku s tříapůlletým odkladem. Tlusták podle rozsudku svým podřízeným přikázal, aby zničili nejméně pětačtyřicet obrazů současných umělců. Vznikla tak škoda tři a půl milionu korun.

Podle samosoudkyně Heleny Slunské z břeclavského soudu nebylo pochyb, že obžalovaný vydal ústní pokyn k likvidaci uměleckých děl, přičemž věděl, že byla vytvořena na sympoziu. Pokyn uložil i s vědomím, že obrazy nejsou ani v jeho vlastnictví, ani ve vlastnictví Národního památkového ústavu.

Stejný názor má krajský soud v Brně. Předseda soudního senátu Aleš Flídr označil rozsudek nalézacího soudu v Břeclavi za precizní a kvalitní. Řekl také, že za roky souzení se s podobným případem nesetkal. „Žasneme tady nad tím, co se stalo. Možná je s podivem, že sazba za poškození cizí věci je nižší než za krádež, protože tady došlo k likvidaci díla, a tedy ochuzení společnosti o uměleckou hodnotu. Jednalo se o akt zlovůle,“ uvedl Flídr.

Obrazy umělci vytvářeli od roku 1992 na výtvarném sympoziu Velký formát. Jde o díla devětatřiceti malířů ze šesti zemí. Mezi ně patřili také neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský Vladimír Popovič nebo čeští malíři Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

Podle žalobce Jiřího Zemka nechal Michal Tlusták obrazy zničit pravděpodobně v roce 2011. Žalobce dříve uvedl, že se na zámku tehdy rekonstruovaly prostory, ve kterých později vznikla kavárna a právě v nich byly zničené obrazy uloženy. Tlusták prostory potřeboval vyklidit. Někdejší kastelán už dříve u soudu vinu popřel. Uvedl, že likvidaci žádných historických nebo současných uměleckých děl nenařídil. V přípravném řízení vinu přiznal.

Podle Tlustákova obhájce je s podivem, že soud neřešil právní odpovědnost kastelánových podřízených, kteří se na likvidaci obrazů podíleli. Po jednání řekl, že nechá kauzu přezkoumat ještě Nejvyšším soudem.