Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Praha jako sídlo pohádkových bytostí. Seriál Carnival Row od Amazonu představuje českou metropoli

Seriál Carnival Row (2019). foto: AMAZON PRIME

PRAHA - Dlouho očekávaný fantasy seriál Carnival Row, který se natáčel v České republice a je zasazený do období první republiky, ukazuje úzké pražské uličky i Nové Město jako temnou industriální zónu. Carnival Row zamíří na obrazovky již 31. srpna.
  13:00

Temná steampunková atmosféra, vzducholodě a estetika viktoriánské Anglie. Našinci v šedivých barvách nové ukázky jistě poznají hned několik pražských budov. Monumentální je hlavně pohled na Vltavu a oba břehy Prahy. Z Nového města totiž filmaři udělali šedivou industriální zónu, která k návštěvě zrovna neláká. 

Bytosti z pohádek a bájí utekly z válkou zmítané země, aby útočiště nalezly v Carnival Row, vykřičené čtvrti blíže nespecifikovaného města. Mezi občany města a imigranty vznikají nepokoje. Děj sleduje detektiva Rycrofta Philostrateho (Orlando Bloom), který vyšetřuje sérii brutálních vražd. Vina je samozřejmě obyvateli města automaticky svalována na bájné postavy a hrozí, že se strhne krvavý konflikt. Právě v tom zmatku se ocitá i víla Vignette Stonemossová (Cara Delevigneová), bývalá Rycroftova milá, která se musí skrývat, protože je jednou z podezřelých. Rycroft se s Vignette znovu shledá a sám se stane podezřelým.

Cara Delevignová jako víla. Seriál Carnival Row (2019).
Cara Delevignová jako víla. Seriál Carnival Row (2019).

Jde o první velkou spolupráci obou herců v hlavních rolích. Orlando Bloom se proslavil hlavně jako elf Legolas v Pánovi prstenů nebo Will Turner v sérii Piráti z Karibiku. Cara Delevigneová je známá především jako modelka. V roce 2012 si zahrála malou roli princezny Sorokiny ve snímku Anna Karenina. V roce 2015 ji režisér Jake Schreier obsadil do hlavní role filmu Papírová města a to ji proslavilo i jako herečku. Od té doby si zahrála v řadě filmů - Valerian a město tisíce planet, Sebevražedný oddíl nebo Tulipánová horečka.

Česko, domov pro víly

„Nikdy tady nic jako Carnival Row nebylo. Takový příběh spolu s naprosto unikátním světem, motivy a estetikou uvidí televize poprvé. Nemůžeme se dočkat, až to předvedeme divákům,“ sdělil v říjnu 2017 v oficiálním vyjádření Joe Lewis, vedoucí sekce komedie a dramatu v Amazon Studios.

„Seriál se točil kompletně v České republice, měli jsme tu celkem 108 natáčecích dnů a přípravy zabraly dalších pět měsíců. Začaly už v květnu 2017. Ze 60 procent se pracovalo v ateliérech, na pozemku barrandovských studií vyrostly kulisy fiktivního viktoriánského města a v ateliérech řada dekorací. Na jejich stavbě jsme zaměstnali kolem čtyř stovek řemeslníků. Točili jsme ale třeba i v Prachovských skalách, v Liberci, na zámcích Frýdlant a Krnsko,“ uvedl již loni v březnu producent David Minkowski ze společnosti Stillking Features, která natáčení v Česku zajišťovala.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...