Miliardář Tomáš Němec bude farmařit. Koupil statek s tisíci hektarů polí

Miliardář Tomáš Němec koupil Úněšovský statek hospodařící na tisících hektarech půdy. (ilustrační foto)

Miliardář Tomáš Němec koupil Úněšovský statek hospodařící na tisících hektarech půdy. (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Úněšovský statek chová rovněž krávy. (ilustrační foto)
Polnosti Úněšovského statku jsou v západních Čechách. (ilustrační foto)
Tomáš Němec zbohatl hlavně díky prodeji České gumárenské společnosti.
Získaná farma mimo jiné vydělává na produkci mléka. (ilustrační foto)
Za rok 2018 vyplatila farma majitelům dividendu přes 16 milionů korun. (ilustrační foto)
9
Fotogalerie

Bývalý spolumajitel České gumárenské společnosti Tomáš Němec získal se svou rodinnou investiční společností Consillium firmu Úněšovský statek. Na Plzeňsku obhospodařuje 6300 hektarů převážně orné půdy. Prodávajícím byla plzeňská společnost Čemos. 

„Věříme v budoucnost českého zemědělství a Úněšovský statek je jedna z nejlepších českých zemědělských firem,“ shrnul důvody akvizice výkonný partner společnosti Consillium Tomáš Klápště. Cenu transakce nekomentoval. 

Úněšovský statek pěstuje pšenici, řepku i kukuřici. Zabývá se též produkcí mléka, chová masný skot. Podle zveřejněné výroční zprávy firma loni z tržeb přes 298 milionů korun vytvořila čistý zisk 46 milionů. To znamená ziskovou marži převyšující 15 procent.

Za rok 2018 vyplatila farma majitelům dividendu přes 16 milionů korun. Na účtu nerozděleného zisku minulých let má společnost přesto dosud 233 milionů.   

Tomáš Němec zbohatl hlavně díky prodeji České gumárenské společnosti v roce 2015. S Oldřichem Šlemrem tehdy za firmu zinkasovali od švédského koncernu Trelleborg přes 31 miliard korun. Cesty obou partnerů se pak rozešly, podnikatelé začali investovat v rámci svých rodinných fondů. 

Pro Němce je akvizice Úněšovského statku prvním vykročením do zemědělství. Dosud investoval například do lyžařských značek Sporten a Kästle. Peníze má rovněž v diagnostické společnosti BioVendor nebo v poskytovateli outsourcovaných podnikových služeb Okin BPS. 

„Úněšovský statek byla unikátní transakce především svou velikostí a koncentrací pozemků v regionu. V současnosti registrujeme zájem trhu o podobné druhy aktiv, které jsou ale v takové podobě, jako je Únešovský statek, spíše vzácností,“ komentoval advokát Jiří Bárta, partner v právnické kanceláři BPV Braun Partners, která se na obchodu podílela. 

Farmaření přitáhlo v minulých letech i další velká jména tuzemského byznysu. Největší akvizici udělal v roce 2014 realitní magnát Radovan Vítek. Jeho skupina CPI tehdy koupila kolem 20 tisíc hektarů půdy obhospodařované biozemědělci z uskupení Spojené farmy. Finanční zájmy má v zemědělství také miliardář Pavel Tykač. 

Celkem 66 hektarů z velké části zemědělské půdy pořídil nedávno v Šeberově poblíž Prahy rovněž miliardář David Beran. V jeho případě je to však sázka na to, že se pozemky u dálnice D1 změní na stavební parcely.