Hlavní obsah

Účet za sucho? Desítky miliard korun. Státní dotace problém úplně neřeší

Rozhovor s Kateřinou Urbánkovou ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO o dopadech sucha na ekonomiku a hospodaření.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

O suchu v Česku se mluví jako o tom nejhorším za poslední desítky let. Nejvíce ho pociťují zemědělci. Podle výkonné manažerky Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO Kateřiny Urbánkové přijde sucho letos reálně stát na desítky miliard korun.

Článek

Sucho je velkým problémem zvlášť v oblastech, které postihuje opakovaně několik let za sebou. Jsou tak nižší nejen výnosy zemědělců, ale mění se i celkový ekosystém krajiny.

„Tím hlavním problémem a zároveň možným řešením je hospodaření s půdou. Zemědělci jsou hospodáři naší krajiny a vody, začít musíme u nich,“ vysvětluje Urbánková.

Zemědělci mohou vyschlé půdě pomoci víc než voda

Pokud zemědělci o půdu pečují, neosazují ji stále stejnou plodinou a hospodaří udržitelně, mohou pomoci víc než voda, která se ve vyprahlé půdě těžko drží. Pěstování tropického ovoce místo brambor a cibule v Česku však zatím podle Urbánkové nehrozí.

„Nemyslím si, že jsme v situaci, kdy by hrozilo zcela vymizení konkrétní plodiny. Myslím, že se o ni zemědělci budou stále snažit. Otázka ale je, nakolik je pěstování takových plodin efektivní,“ dodává Urbánková.

Ministerstvo utratilo miliardy korun, nefunkční je legislativa

Ministerstvo zemědělství dalo v posledních čtyřech letech na opatření proti suchu 29,4 miliardy korun. Prioritně chce podpořit výstavbu veřejných vodovodů a kanalizací za 4,8 miliardy korun. Dalších 2,15 miliardy korun budou stát rekonstrukce a opravy rybníků a malých nádrží a 4,6 miliardy korun chce ministerstvo věnovat na prevenci proti povodním. Podle Urbánkové však velké finanční dotace a příspěvky nejsou hlavním řešením.

„Finanční pomoc by měla být směřována k motivaci zemědělců pěstovat udržitelným způsobem. Zadržování vody a budování různých tůní by bylo výborné, ale musel by fungovat také stavební zákon. Řada zemědělců by udržitelněji pracovala i bez dotací, ale v momentě, kdy se vrhnou do stavebního řízení, které jim zabere dva roky práce, tak je to demotivuje.“

Reklama

Doporučované