Hlavní obsah

Islámský stát podle Pentagonu posiluje, Turecko však cílí na Kurdy

– Washington • Aktualizováno

Teroristický Islámský stát (IS) využívá stahování amerických vojáků ze Sýrie, aby tam obnovil své síly. Uvádí to čtvrtletní zpráva generálního inspektora pro ministerstvo obrany USA, který dohlíží na operace Pentagonu. Turecko místo boje s IS ale hrozilo operací proti syrským Kurdům. Washington a Ankara se nakonec dohodly, že na severu Sýrie společně zřídí bezpečnostní zónu.

Foto: Essam Al-Sudani, Reuters

Irácká šíitská milice PMF

Článek

Zpráva, zveřejněná v úterý, uvádí, že se „IS dokázal v Sýrii i v Iráku přeskupit a pokračovat v operacích, protože Irácké bezpečnostní síly a (kurdskoarabské) Syrské demokratické síly (SDF) nejsou schopné vést dlouhodobé operace a podnikat více operací současně a udržet území, které bylo vyčištěné od radikálů z IS“. Zvlášť omezené jsou možnosti SDF vést operace v údolí středního Eufratu.

Foto: Essam Al-Sudani, Reuters

Do operací proti zbytkům IS jsou nasazeni i irácké šíitské milice

Podle zprávy už IS není schopen vést rozsáhlé operace s cílem ovládnout velké území a končí u přepadů, sebevražedných atentátů a spalování úrody, ale pořád je schopný udržovat vysoké tempo operací na rozsáhlém území. Snaží se také dosáhnout toho, aby obyvatelé vesnic utíkali, a vznikala prázdná území, což se jim podařilo na severu irácké provincie Dijála, kde vyhnali lidi z 30 vesnic, když zabili jejich vůdce.

IS má asi 14-18 tisíc členů

„Navzdory územní porážce posílil v tomto čtvrtletí IS své povstalecké schopnosti v Iráku a obnovuje síly v Sýrii,” uvádí se ve zprávě za druhé letošní čtvrtletí, kterou vypracoval nezávislý kontrolní úřad Pentagonu. Podle ní má IS nyní 14 000 až 18 000 členů včetně 3000 zahraničních bojovníků.

Ze zprávy inspektora Pentagonu vyplývá, že IS se snaží využít stahování amerických vojáků z oblasti, které loni v prosinci překvapivě oznámil prezident Donald Trump. Na severovýchodě Sýrie podle agentury AP nyní zůstává několik stovek amerických vojáků. Zpráva inspektora Pentagonu uvádí, že nyní už nemohou vojáci v takové míře pomáhat SDF.

V Iráku zase musely bezpečnostní síly během července podniknout několik velkých vyčišťovacích operací jižně od Mosulu a v provincii Anbár. [celá zpráva]

Už dříve experti varovali, že územní porážka IS neznamená jeho konec.

Podle zprávy se IS v Sýrii snaží obnovit síly nejen v pouštních oblastech, ale i v táborech s migranty. Zpráva upozorňuje i na nedostatečnou bezpečnost v uprchlickém táboře al-Húl na severovýchodě Sýrie. V něm může být až 45 000 příznivců IS, napsal ve čtvrtek deník The Jerusalem Post.

Tábor al-Húl leží na severovýchodě Sýrie, v oblasti obývané Kurdy, a žije v něm přes 70 000 lidí. Většina z nich jsou ženy a nezletilí, z nichž ale může vyrůst nová generace IS, pokud se táboru nebude věnovat dostatečná pozornost, napsal izraelský deník.

Dohoda Turecka s USA 

Turecko a Spojené státy se dohodly zřídit v Turecku společné operační centrum, které bude koordinovat ustavení bezpečnostní zóny v severní Sýrii. Obě strany o tom jednaly několik dní v Ankaře. Z oblasti budou vytlačeny ozbrojené kurdské oddíly.

Turecko chce podle agentury AP společně s USA získat pod svou kontrolu pohraniční pás území východně od řeky Eufrat v šířce až 30 kilometrů. Ještě ve středu hrozil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ofenzívou do oblasti kontrolované oddíly YPG.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na návštěvě Maďarska

Milice YPG byly sice klíčové při porážce Islámského státu v Sýrii, ale Ankara se jich obává. Považuje je za odnož teroristické turecké kurdské separatistické Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecké hrozby

Turecké operace na severu Sýrie vstoupí do nové odlišné fáze, varoval ještě ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zdůraznil, že se Turecko nebude cítit bezpečné, dokud budou území u jeho hranic ovládat Američany podporované syrské kurdské milice YPG, které jsou jádrem sil SDF.

„Posuneme dál do odlišné fáze proces, který jsme začali operacemi Štít Eufratu a Olivová ratolest,“ řekl turecký prezident, přičemž připomněl dvě předchozí operace proti syrské kurdské milici YPG mezi městy Džarábulus a Ar-Raj a u Afrínu. „Turecko má právo eliminovat všechny hrozby pro svou národní bezpečnost,“ dodal.

„Turecko se podle něj nebude cítit bezpečné, dokud nebude eliminována tato struktura, která dostává těžké zbraně o svých spojenců,“ řekl Erdogan. Narážel tím na to, že YPG dodávaly zbraně Spojené státy navzdory tureckým výhradám.

Erdogan však naznačil i jiné možnosti řešení problému, když dodal: „Turecko bude rozhodně hájit své národní zájmy (v Sýrii), ať už pomocí dialogu, měkké síly, nástrojů donucovaní diplomacie, nebo reál politiky.“

Zmínil, že míní dál ničit i základny PKK v iráckém Kurdistánu.

Výběr článků

Načítám