V Íránu předčasně skončil český velvyslanec Čumba. Komu přednostně dát víza mu měl radit i Jan Kavan

Český velvyslanec v Íránu Svatopluk Čumba skončil letos v červenci po třech letech ve funkci. Podle serveru Deník N opustil post předčasně kvůli podezření z kupčení s vízy pro íránské podnikatele. Čumba uděloval přednostně víza lidem, které mu doporučovala Česko-slovensko-íránská obchodní komora vedená Janem Kavanem a Zdeňkem Zbytkem. Čumba odmítá, že by ve funkci skončil předčasně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kavan

Čumba měl udělovat víza lidem, které mu doporučil Zdeněk Zbytek a Jan Kavan (na obrázku). | Zdroj: Profimedia

„Skončil jsem po třech letech standardního vyslání,“ řekl Čumba Deníku N. K podezření na kupčení s vízy se vyjadřovat nechtěl. Podle serveru dal Čumba víza přednostně zhruba čtyřem stovkám lidí, kteří nemuseli projít běžným úředním kolečkem.

Před několika měsíci na ambasádu v Teheránu dorazili lidé z generální inspekce ministerstva zahraničí, aby udělování víz prověřili. Na základě jejich zprávy byl velvyslanec předčasně povolán zpět do Prahy, uvedl server s odvoláním na vysoce postavené zdroje z Černínského paláce.

Diplomacie loni obdržela rekordní počet žádostí o česká víza, nejčastěji o ‚schengenská‘

Číst článek

Česko-slovensko-íránská obchodní komora vytipovaným íránským podnikatelům údajně posílala pozvání, na jejichž základě jim pak vydával Čumba v krátkém čase schengenská víza. Podnikatele pro Kavanovu a Zbytkovu komoru vytipovával podle Deníku N Íránec Amir Tavakoli. „Je pravda, že jsem pomáhal zprostředkovat víza pro íránské podnikatele,“ potvrdil serveru. Dodal, že za pomoc nedostával žádné peníze.

To, že se ministerstvo zahraničí vydáváním víz v Teheránu zabývá, potvrdil šéf Česko-slovensko-íránské obchodní komory a bývalý ministr zahraničí Jan Kavan. „Inspekci tam poslali před několika měsíci. Už to dávno skončili, vrátili se a sepsali audit,“ řekl Kavan. Podezření na kupčení s vízy označil za spekulace. Podle něj šlo o spor mezi Čumbou a pracovnicí ambasády v Íránu. Odchod velvyslance považuje Kavan za běžné střídání.

Kavanova a Zbytkova komora se obrátila na advokáta Miroslava Kříženeckého a chtějí kvůli případu žalovat ministerstvo zahraničí. „Máme připravenou žalobu na ochranu osobnosti právnické osoby,“ řekl Deníku N Kříženecký.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme