Údajného hackera Nikulina bude nově obhajovat Američan. Ruského obhájce mu soud odebral

Soud v kalifornském San Francisku na úterním stání odebral údajnému hackerovi Jevgeniji Nikulinovi ruskou právní pomoc a přidělil mu amerického obhájce. Oznámila to ve středu ruská média s odvoláním na tvrzení Nikulinova advokáta Arkadije Bucha. Nikulina zadržela česká policie na základě amerického zatykače v říjnu 2016 v Praze, loni ho Česko vydalo do Spojených států.

San Francisco/Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský hacker Jevgenij Nikulin

Ruský hacker Jevgenij Nikulin | Zdroj: čt24

Nikulin se podle amerických vyšetřovatelů dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a na webové úložiště Dropbox, za což mu v případě uznání viny hrozí až 30 let vězení. Začátek procesu s údajným ruským hackerem stanovil soud v San Francisku předběžně na 13. ledna příštího roku.

Přešlap ministra Pelikána pod tlakem velmocí: co zasáhlo do vydání údajného ruského hackera Nikulina do USA?

Číst článek

Ruská obhajoba se snažila přesvědčit americký soud o Nikulinově špatném psychickém stavu, který mu údajně brání podstoupit soudní proces. I psychiatrický posudek, který měl soudce William Alsup k dispozici, prý přesvědčivě dokázal Nikulinovu narcistní poruchu, která se projevuje přebujelým pocitem vlastní jedinečnosti, potřebou neustálého obdivu a nedostatkem empatie. Přesto koncem května americký soud rozhodl, že Rus je schopen proces absolvovat.

Advokát Buch s rozhodnutím soudu nesouhlasil a prohlašoval, že bez uznání snížené příčetnosti Nikulina není schopen ruského mandanta řádně zastupovat. Soudce Alsup mu proto obhajobu odebral.

Nový obhájce byl určen z řad amerických advokátů, řekl Buch ruské agentuře RIA Novosti.

Američané požádali o Nikulinovo vydání v listopadu 2016 a loni na jaře byl Rus do Spojených států vydán. Současně o Nikulina neúspěšně žádalo i Rusko kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (88 tisíc korun) spáchané v roce 2009.

Český ústavní soud letos v dubnu rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána o vydání Rusa zrušil s tím, že měl počkat do vyřešení jeho žádosti o azyl v Česku. Nic to ale už nemění na tom, že Rusa čeká ve Spojených státech soud.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme