Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Tři odvolaní radní energetického regulátora nechránili zákazníky

  10:10
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) sbíral s bezpečnostními složkami v utajeném režimu důkazy, že tři úředníci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) jednali ve prospěch regulovaných subjektů. Trojicí, jež skončila, jsou Vladimír Outrata, Vladimír Vlk a Jan Pokorný. Dle vládních podkladů první dva hrubě porušili zákon.

Trojice končících radních Energetického regulačního úřadu. Zleva Vladimír Outrata, Vladimír Vlk a Jan Pokorný. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

O tom, že vláda v pondělí 29. července odvolá dva radní z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a třetímu neprodlouží mandát, věděla předem jen hrstka lidí. Předcházely tomu měsíce, kdy ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s bezpečnostními složkami sbíral v utajeném režimu důkazy, že tři úředníci přestali chránit spotřebitele. Trojicí, jež skončila, jsou Vladimír Outrata, Vladimír Vlk a Jan Pokorný. U prvních dvou se ve vládních podkladech, jež LN mají, uvádí, že hrubě porušili zákon, když „přijímali a vyžadovali pokyny od třetí osoby, čímž jednali v tržním zájmu takové osoby“.

Jde o mimořádně tvrdé obvinění, Vlk s Outratou už avizovali, že se budou bránit u soudu a že by měl ministr průmyslu Havlíček vážit slova. Ten si je ale jistý, že i s policií shromáždili neprůstřelné doklady. „Máme nezlomné důkazy, že jednali absolutně ve prospěch regulovaných subjektů. Těm to nevyčítám, ti se pro sebe snažili získat maximum. Vyčítám to těm, kdo měli mít profesionální čest, berou od státu peníze, o nichž se mnohým ani nezdá. Je to jejich absolutní selhání. Ocitli se daleko za hranou a postupně ztratili veškeré zábrany,“ řekl LN.

Podnět spotřebitelky

V čem měli jít tři z pěti radních na ruku byznysu, upřesnit nemůže, vyšetřovatelé se případem pořád zabývají. Jak ale uvádí i vládní materiál, jedno trestní oznámení na radního Vlka už policie vyšetřuje. V něm je vylíčená konkrétní událost, kdy radní zasáhl do práce úřadu v neprospěch zákazníků, a ještě zametl stopy. Stalo se to loni v srpnu. Na podnět spotřebitelky expertní odbor ERÚ zkoumal, jestli si Ostrovská teplárenská nepočítá do koncové ceny náklady, které nesmí. Odbor seznal, že to dělá, byly to výdaje na reklamu a penzijní připojištění zaměstnanců.

Na podnět spotřebitelky expertní odbor ERÚ zkoumal, jestli si Ostrovská teplárenská nepočítá do koncové ceny náklady, které nesmí. Odbor seznal, že to dělá, byly to výdaje na reklamu a penzijní připojištění zaměstnanců.

Tak to stálo v elektronickém spisu, spolu s větou, že cenová kontrola nezačne, protože to Vlk ústně nařídil. O pár dní později původní listina zmizela a nahradila ji nová – tam už nebylo nic o neoprávněných nákladech ani Vlkově nařízení. O tom, že budou odvoláni, netušili ani sami radní. Zdůvodnění, že přestali chránit zájmy zákazníků, je výslovně uvedeno jen u Vlka s Outratou, protože Pokornému stačilo neprodloužit mandát. Selhání v základní úloze energetického regulátora ale podle ministra průmyslu, na jehož návrh vláda rozhoduje o personáliích ERÚ, platí pro všechny tři stejně.

Trio popírá, že by se dopustilo nepravostí. „Pokud vím, nespáchal jsem žádný trestný čin. Musejí mi důkazně doložit, kde, čím a jak jsem byl lobbovaný,“ uvedl po svém předčasném konci Vlk. Stejně mluví Outrata. „Je to samozřejmě lež. Nevím, co má pan ministr, ale žádného jím popisovaného jednání jsem se nedopustil. Buď má špatné informace, nebo ty informace vůbec neexistují,“ řekl LN. „Odmítám, že bych konal proti spotřebitelům, spíš naopak,“ přidal se i Pokorný.

Kontroverzní Alena Vitásková

Skrytý var ale v ERÚ probíhal dlouho, prakticky od chvíle, co v červnu 2017 nahradila pětičlenná rada dosavadní model předsedy, respektive předsedkyně, neboť poslední byla Alena Vitásková. Změnu na princip kolektivní (ne)zodpovědnosti přinesl do sněmovny exposlanec ČSSD Milan Urban a ke konci už to byl v podstatě jen prezident Miloš Zeman, kdo se nechtěl neřízené a prostořeké Vitáskové zbavit. Byznys z ní byl nešťastný, občas stála na straně spotřebitele tak neúhybně a hlasitě, až energetické firmy vypadaly jako jeden velký zločinný gang.

Skrytý var v ERÚ probíhal dlouho, prakticky od chvíle, co v červnu 2017 nahradila pětičlenná rada dosavadní model předsedy, respektive předsedkyně, neboť poslední byla Alena Vitásková. Byznys z ní byl nešťastný, občas stála na straně spotřebitele tak neúhybně a hlasitě, až energetické firmy vypadaly jako jeden velký zločinný gang. Jenže zastat se spotřebitelů, kteří jiného zastání nemají, je pořád lepší než pomáhat světu velkých peněz, známostí a vlivů, protože ten si umí vesměs pomoct sám.

To také nebylo správně, regulátor má hledat rovnováhu, aby nikdo netratil. Jenže zastat se spotřebitelů, kteří jiného zastání nemají, je pořád lepší než pomáhat světu velkých peněz, známostí a vlivů, protože ten si umí vesměs pomoct sám. V prvním aranžmá tvořili pětici Vratislav Košťál, Vlk, Pokorný, Outrata a Rostislav Krejcar. Na posty se pořádala soutěž za exministra průmyslu Jiřího Havlíčka (ČSSD), ale každý věděl, že jde o nominanty s politickým i byznysovým puvoárem. U Košťála a Krejcara to bylo ANO, u Outraty a Vlka ČSSD, u Pokorného KDU.

Podle kuloárů se s Outratovou nominací pojí teplárníci a plynaři, s Krejcarem a Košťálem výrobci z obnovitelných zdrojů, Vlk prošel firmou ČEZ a Pokorný má blízko k uhlí. Odborný záběr je v pořádku, radní musejí rozumět všem „zdrojům“. V pořádku ale není, pokud je chápou lépe než zákazníky. A to se podle aktuálního ministra Havlíčka dělo.

„Začali zlehka, ale s jídlem rostla chuť a přerostlo jim to přes hlavu. Už se asi domnívali, že to, co dělají, je běžný a normální způsob komunikace s regulovanými subjekty. Trh to bezpečně tušil, možná že mí předchůdci jen neměli odvahu, aby do toho řízli. Ale já nebudu s nikým hrát, že sice vidím, ale dělám, že nevím. Důkazů, indicií a skutků bylo tolik, že se nedalo dělat nic jiného,“ sdělil LN ministr.

Extrémní nejistota vůči trhu

Loni na konci listopadu poprvé veřejně vyhřezly problémy nového vedení ERÚ. Předseda Košťál rezignoval se zdůvodněním, že už ho nebaví být spolu s Krejcarem v permanentním vnitřním exilu. „Kolegové rozvinuli teorii o jakémsi samořídícím orgánu. Stávalo se, že jsme byli s kolegou Krejcarem před hlasováním postaveni před hotovou věc,“ řekl tehdy. Podle hlasů zevnitř úřadu Outrata, Pokorný a Vlk nepouštěli materiály zbylých radních na jednání či se rovnou sešli a hlasovali bez nich.

Koncem roku už Krejcar s Košťálem – pak jen Krejcar, když Košťál odešel – nepodepisovali cenová rozhodnutí či jiné dokumenty a vydávali „disentní“ tiskové zprávy. Tak to bylo loni u plynu i elektřiny. Už jen z toho vyplývala extrémní nejistota vůči trhu. Když sám regulátor tak zpochybní své edikty, kdokoli, komu se to hodí, to může použít u soudu. Silou tří proti dvěma byla například zrušena dvouapůlmilionová pokuta za předražení dodávek od firmy České teplo pro Thomayerovu nemocnici. Provinění se prý nepodařilo prokázat.

Koncem loňského roku už Krejcar s Košťálem – pak jen Krejcar, když Košťál odešel – nepodepisovali cenová rozhodnutí či jiné dokumenty a vydávali „disentní“ tiskové zprávy. Tak to bylo loni u plynu i elektřiny. Už jen z toho vyplývala extrémní nejistota vůči trhu. Když sám regulátor tak zpochybní své edikty, kdokoli, komu se to hodí, to může použít u soudu.

Tento verdikt ohrožuje kauzu Pražské teplárenské, kterou vlastní Daniel Křetínský. Ještě za Vitáskové jí úřad napařil 240 milionů za nepřiměřenou výši cen z lokálních plynových kotlů v roce 2011. Firma se o pokutu soudí a kauza České teplo je argument v její prospěch. Dalším velkým příběhem bylo miliardové přilepšení vybraným teplárníkům schválené předmětnou trojicí kolem loňských Vánoc. Vzbouřili se kvůli tomu zaměstnanci některých odborů, odmítali cenové rozhodnutí přepracovat „s ohledem na složený služební slib a etický kodex“.

Miliardou navíc rada zvrátila vlastní rozhodnutí i argumenty ze září stejného roku. V interním dokumentu předkládající Vlk uvedl, že kvůli zdražení emisních povolenek citelně vzrostly náklady byznysu, pročež je má sdílet zákazník a státní rozpočet. Jenže v ceně povolenek se tehdy od září do listopadu nic nezměnilo, nebyly žádné nové výpočty.

A sama rada v září uváděla, že zvýšení podpory kvůli povolenkám je principiálně špatně, protože pak klesá tlak na využití čistších zdrojů. Před změnou cen varovalo i gesční ministerstvo průmyslu, mělo-li to být bez výpočtů a třemi hlasy z řádných pěti. Nic naplat. Tři radní nový výměr schválili.