Bradáčová: Chcete mě ovládnout! Benešová: Vy se pořád něčeho bojíte, věnujte se spisům

08.08.2019 11:00

Ministryně spravedlnosti nominovaná do vlády hnutím ANO Marie Benešová na konci června představila chystanou novelu zákona o státním zastupitelství. Sami státní zástupci tvrdí, že novela obsahuje jisté pozitivní prvky, ale obsahuje i prvky, které se jim nelíbí. Podrobněji je popsala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. A ministryně Benešová ihned přešla do protiútoku. Vyčetla Bradáčové, že se pořád něčeho bojí.

Bradáčová: Chcete mě ovládnout! Benešová: Vy se pořád něčeho bojíte, věnujte se spisům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marie Benešová, ministryně spravedlnosti

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová těsně před školními prázdninami představila novelu zákona o státním zastupitelství. Počítá mimo jiné s tím, že nejvyšším státním zástupcem by člověk mohl být jen jednou v životě. To mimo jiné znamená, že by se stávající nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman už nesměl o místo ucházet. Největší novinkou by mělo být to, že funkční období nejvyššího státního zástupce a jeho dalších kolegů má být omezeno na maximálně 7 let. Dnes může být nejvyšší státní zástupce ve funkci v podstatě neomezeně dlouho. Lépe řečeno, člověk je nejvyšším státním zástupcem tak dlouho, dokud ho neodvolá vláda. A ta ho bez udání důvodu může odvolat na každém svém zasedání. Stačí k tomu návrh ministra spravedlnosti.

Anketa

Jste pro zavedení ,,daně z masa", jak se o tom vážně uvažuje v Německu?

5%
95%
hlasovalo: 12842 lidí

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová má strach, že se Ministerstvo spravedlnosti, tedy stát, snaží dostat státní zástupce pod větší kontrolu. Svědčí o tom prý způsob, jakým mají být vybíráni vedoucí státní zástupci. Ty by měly vybírat pětičlenné komise. A tři z pěti členů by mělo jmenovat ministerstvo, což je podle Bradáčové problém.

„Všechny dosavadní předlohy počítaly s tím, že se na jmenování funkcionářů a jejich výběru podílí státní zastupitelství a Ministerstvo spravedlnosti rovným dílem: soustava státního zastupitelství navrhuje a ministr jmenuje,“ uvedla Bradáčová v rozhovoru pro SeznamZprávy.cz.

„Nyní poprvé paní ministryně tuto možnost přesouvá na nezávislou – řekla bych ale rádoby nezávislou – výběrovou komisi, kde většinu členů bude jmenovat ministr spravedlnosti,“ varovala.

Benešová však přešla do protiútoku. Představa ministerstva je prý taková, že dva členy komise vybere státní zastupitelství, dva vybere ministerstvo a jeden vzejde z řad soudců.

„Ten jim tam vadí prostě. Nezávislý soudce, který neztrácí nezávislost tím, že je ve výběrové komisi. Tak to je celý. Paní Bradáčová má pořád nějaký strach. Asi by se měla víc věnovat těm spisům a mít méně strachu,“ poznamenala Benešová.

Bradáčová má obavy, že soudce nemusí být na ministerstvu zcela nezávislý, protože ministr spravedlnosti může navrhnout jmenování nových soudců, jeho návrh posoudí vláda a konečný krok je pak na prezidentovi republiky.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…