Záchranáři se odmítli potit v tričkách za miliony, po roce testují nová

  12:46
Jihomoravští záchranáři se dočkali. Po potížích s vybavením dostali od vedení nová trička, která nyní testují. A volají také po obměně dalších kusů oblečení. Ředitelka Hana Albrechtová chce nejprve části uniformy vyzkoušet v terénu.

Jihomoravští záchranáři testují nová trička. Modrá barva nahradila původní oranžovou. | foto: Anna Vavríková, MAFRA, Anna Vavríková,  MAFRA

Před více než rokem se jihomoravští záchranáři „zbarvili“ do oranžové, když postupně začali dostávat nové oblečení.

Jenže radost z moderní výbavy za miliony korun záhy vystřídalo zklamání. Některé záchranáře totiž po pár dnech nošení začaly trápit kožní potíže. V uniformách se necítili dobře hlavně ve vedrech – byli zpocení a zapaření.

Požadovali, aby vedení zjednalo nápravu. Dočkali se až teď. Nová ředitelka Hana Albrechtová jim pořídila nová trička, tentokrát v modrém provedení od známé české firmy s funkčním prádlem Moira.

Zaměstnanci nový díl uniformy zatím testují. Každý proto dostal po jednom kusu. Albrechtová ke změně svolila právě kvůli pohodlí záchranářů a lékařů, kteří denně pracují v terénu, mnohdy v těžkých podmínkách. Zároveň odmítá, že by byla původní trička špatná.

„Vzhledem k tomu, že neustále sledujeme nové trendy v této oblasti, rozhodli jsme po důkladném monitoringu trhu zakoupit několik triček z nového vysoce funkčního materiálu, který vyhovoval našim požadavkům. Měl velmi dobré reference z testování ještě před zahájením výroby, a to i v extrémních podmínkách,“ vysvětlila změnu ředitelka záchranky.

Původní oranžové kusy jsou ze stoprocentního polyesterového hedvábí, z něhož se funkční trička běžně vyrábí. Jenže podle expertů záleží na zpracování vláken, jež má vliv třeba na prodyšnost.

Tehdejší ředitel záchranky Milan Klusák argumentoval, že materiál zvolili hlavně kvůli reflexním prvkům.

„Naši zaměstnanci totiž musí být například při dopravní nehodě dobře viditelní. A této reflexnosti nelze dosáhnout jinak než při využití těchto polymerních materiálů,“ tvrdil Klusák, který zmíněné oblečení sám testoval. Záchranka si ostatně nechala udělat i analýzu, která neprokázala žádné závadné vlastnosti materiálu.

Konkurzy na novou výbavu

Vybavení v oranžové barvě dodala firma Clinitex. Podle dohledatelných dokumentů v registru smluv šlo o zakázku za bezmála dvacet milionů, přičemž jedno tričko s límečkem vyšlo na 1 200 korun. Součástí dodávky byly však i kalhoty, bundy či mikiny. Kolik záchranka zaplatila za nová modrá trička, odmítlo vedení záchranky komentovat.

„V následujících měsících chystáme řadu výběrových řízení na ochranné pracovní prostředky, nemůžeme proto tedy tyto informace sdělovat,“ uvedla Albrechtová, která chce i v budoucnu pokračovat v nově nastoleném trendu testování pracovních pomůcek se zaměstnanci záchranky.

Jednatel firmy Clinitex Petr Bukovski pouze uvedl, že kvůli kritizovanému vybavení byli se záchrankou ve spojení. „Pokud vyhlásí nová výběrová řízení, podíváme se na podmínky a zvážíme, zda se zapojíme,“ prohlásil.

Ačkoli i původní trička záchranářům zůstávají ve výbavě, změny vítají. „Opravdu se nedala nosit. Materiál je nepříjemný. Abychom v nich vydrželi, museli jsme si pod ně dávat navíc bavlněné triko, což je ve vedrech strašné,“ uvedl pro MF DNES jeden ze zaměstnanců záchranky. „Nová modrá trička jsou opravdu fajn a paní ředitelce děkujeme. Budeme rádi, pokud dostaneme více kusů,“ doplnil.

Odbory si kvůli potížím s původní výbavou dělaly i průzkum na některých výjezdových stanicích. A skutečně zjistily, že drtivé většině lidí materiál nevyhovuje.

Šéf jihomoravských záchranářských odborářů Bohuslav Zrza si navíc nechal udělat analýzu na Technické univerzitě v Liberci. „Přišlo nám vyjádření, že co se týče odvádění par, je oblečení podprůměrné až průměrné. Právě z tohoto důvodu měli zaměstnanci kožní potíže,“ přiblížil Zrza výsledky analýzy.

Společně s dalšími kolegy by přivítali, kdyby vedení nechalo vyrobit i nové kalhoty, které jsou podle záchranářů také málo prodyšné.

„Můžeme jen poděkovat paní ředitelce Albrechtové a náměstkovi pro zdravotní péči Janu Čiernikovi, že naše požadavky uznali a zabývají se nápravou. Je na tom dobře vidět, že vedení, které se podílí na výjezdech, dokáže pochopit zaměstnance a nedělá rozhodnutí od stolu, jak tomu bylo dříve,“ řekl Zrza.

Právě on stál v čele značné části zaměstnanců záchranky, jež měla dlouhodobé spory s exředitelem Klusákem a více než dva roky držela stávkovou pohotovost.