Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Suché rulandy 2017 ze tří podoblastí

Rodina burgundských odrůd je tak široká, že nám spolehlivě zastřeší opravdu významné množství hodnocených vín. Jednoticím prvkem je tentokrát i ročník 2017, naopak výrazně odlišné jsou zpracování a původ hroznů. Hrozny každého z dnešní trojice vín se urodily v jiné podoblasti.

Rulandské šedé Baloun, Pinot Blanc Berthy, Rulandské šedé barrique Zbyněk Osička

Tip čtenářů – Rulandské šedé 2017 pozdní sběr, Vinařství Baloun

Ačkoliv vinařství Radomila Balouna, formálně uváděné pod jménem Miroslavy Balounové, sídlí ve Velkých Pavlovicích, velké množství hroznů zpracovává z cizích vinic, mnohdy i v jiných podoblastech. To je i příklad tohoto šeďáku, který se urodil na novosedelské trati Stará hora. Její část si můžete projít příjemnou naučnou stezkou a z jihovýchodního cípu obdivovat výhled na Pálavu.

I když by se to k burgundám hodilo, vinařství Baloun používá dřevěných sudů opravdu jen zřídka a dokonce i většinu modrých hroznů zpracovává v nerezu. Také tento šeďák je čistě nerezovou záležitostí, charakter odrůdy mu přesto dopřál něco z kořenitosti. Tedy alespoň podle „Jéni", který mu minulý týden udělil 86 bodů.

Tip čtenářů – Pinot blanc 2017 zemské víno, Vinařství Berthy

Druhé víno nás zavádí do kraje burgundám zaslíbeného. Slovácko, a Blatnice pod Svatým Antonínkem zejména, je jimi proslulé. Dokonce jej tady má v portfoliu i místní VOC Blatnice. Není to ale obor zcela jednoduchý a velká část vín končí v šedivém průměru. Což neplatí o Pinotu blanc vinařství Berthy, který jde proti proudu mimo mainstream.

Toto zemské víno vzniklo spontánním kvašením hroznů v akátových a dubových sudech. Až před lahvováním po desetiměsíčním zrání na kalech do něj bylo přidáno malé množství síry. Potřebuje v lahvi trochu více času a začíná být zajímavé až po delším ležení. Minulý týden nadchlo „framela", od kterého stačí ocitovat poslední větu: „Elegantní a velmi pitelné víno." Zasloužilo si od něj 87 bodů.

Tip čtenářů – Rulandské šedé barrique 2017 výběr z hroznů, Zbyněk Osička

Třetí lahev je neméně výjimečná. Hrozny se urodily ve Velkých Bílovicích, kde proběhlo i jejich zpracování. Tady sídlí Zbyněk Osička, který se specializuje pouze na vína bílá a růžová a až na speciální vína vyrábí vše čistě na nerezu. Ostatně i jedno nerezové Rulandské šedé byste u něj našli, přístupnější pro konzumenty ve variantě s vyšším zbytkovým cukrem. Zde zmiňované víno ale dřevem prošlo a je suché.

Dvě exkluzivní vína vymykající se jinak tradiční filozofii vinařství letos dostala zcela novou ambaláž. Jiný typ lahve zdobí zajímavá etiketa s reliéfem a GPS souřadnicemi viniční tratě a spoustou údajů o vinifikaci. Jedním z těchto vín je Rulandské šedé z ročníku 2017, které si před lahvováním poleželo dvanáct měsíců v barikových sudech. A i když je to v jeho senzorice hodně znát, odrůdovost je tu přesto zachována. Minulý týden se „Lea" i „altroj" shodli na 86 bodech. Uvidíme, kam to zatím toto ještě velmi mladé víno dotáhne.

Máte nějaký tip na rulandu (bílou, šedou, ale případně i modrou) z ročníku 2017? Neváhejte se nám svěřit v komentáři pod článkem.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79353

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře