Nash, Yzerman, Blake, Draper, Terreri. Juniory znovu skautují hvězdy NHL

Foto: Facebook New York Rangers

Vystoupí z auta, nasadí černé brýle a vyrazí směrem k aréně. Do Břeclavi právě přijel Rick Nash (na snímku), jeden z nejlepších střelců NHL své generace. Dvojnásobný olympijský vítěz a mistr světa dorazil na jih Moravy, aby sledoval v akci účastníky Hlinka Gretzky Cupu. Podobně jako dalších víc než 200 skautů zámořské ligy, pro něž je tahle akce jednou z klíčových příležitostí, jak vidět talenty pro draft 2020.

Nash tuhle práci dělá krátce. Ještě v sezoně 2017-18 hrál za New York Rangers a Boston. Pak si dal volno, ale už letos na jaře pozoroval hokejisty na MS dospělých v Bratislavě. Tento týden je k vidění v Břeclavi a Piešťanech. Coby pravá ruka Jarmo Kekalainena, generálního manažera Columbusu, sbírá důležité postřehy zejména o útočnících.

Nash si srpnový turnaj také zahrál. V roce 2001 se jmenoval Světový pohár juniorů a probíhal ve čtyřech středočeských městech. Od té doby získala akce ohromnou prestiž, cestu do hlediště logicky nachází víc a víc skautů. "Máme možnost se seznámit s ročníkem, který půjde na konci sezony do draftu. Navíc hráče vidíme v konkurenci těch nejlepších. Do Břeclavi jezdí i skauti ze Severní Ameriky, abychom si pak mohli objektivně vyměnit názory," vysvětluje Jiří Hrdina.

Foto: nhl.cz

Česká hokejová legenda pracuje pro Dallas, juniory mapují i další bývalí reprezentanti jako František Musil, Milan Tichý, Jan Vopat, Robert Kron, Ladislav Benýšek. Nebo Peter Ihnačák s Otto Haščákem, kteří kdysi váleli ještě za federální Československo. Každý klub odhadem posílá na turnaj šest až osm pozorovatelů. Ale i víc. Nechybějí generální manažeři, jejich asistenti, ředitelé pro rozvoj hráčů. Případně experti na maskované muže. A pozor, letos už dorazil i vyšší počet lidí ze švédských a finských klubů, ti se logicky zaměřují téměř výhradně na své ovečky.

Brankáře v Břeclavi sledují třeba Jim Corsi, bývalý kouč Dominika Haška, někdejší výborný gólman Dan Ellis a také Chris Terreri. Někdejší americký reprezentant je tu ve službách New York Islanders, v Česku nebyl roky. "Chytal jsem u vás v roce 1985, na mistrovství světa v Praze. Od té doby se hokej hrozně změnil," upozorní sympatický chlapík, jenž se v roce 1988 zúčastnil olympiády v Calgary a poté chytal NHL za New Jersey i tři jiné kluby.

Kromě Ricka Nashe mají v Břeclavi práci další esa slavné ligy. Steve Yzerman místní prostředí dobře zná, pravidelně sem jezdil jako generální manažer Tampy Bay. Teď už je zase ve službách "svého" Detroitu, kde prožil úžasnou kariéru. Však je také po něm mezi fanoušky poptávka, Yzerman před žádostmi o autogram či společnou fotku často raději prchá. Ale je třeba to respektovat, přijel sledovat juniory, to je hlavní úkol všech skautů. Takže jakmile se začne hrát, na tribunách nechce být nikdo z nich rušen.

Většina zaměstnanců klubů NHL bydlí během turnaje v Bratislavě, někteří ve Vídni. Do Břeclavi a Piešťan to odtud mají zhruba stejně daleko. "Podmínky v halách jsou kvalitní. Díky vstřícnému postoji Českého hokeje máme v Břeclavi všechno, co potřebujeme," kvituje Roman Havlůj z Úřadu centrálního skautingu, kde má na starost Česko a Slovensko. Tahle instituce pořizuje pro NHL nezávislé hodnocení hráčů pro draft a také se podílí na organizaci pobytu skautů během některých turnajů v Evropě.

Výčet skautů se v klubech příliš nemění, na turnaji se ale pokaždé objeví někdo nový. Pro Los Angeles hledají posily například bývalí vynikající útočníci Nelson Emerson a Glenn Murray, pravidelně je doprovází skvělý obránce minulosti Rob Blake - třetím rokem generální manažer Kings. Zmíněnému Yzermanovi je k ruce zase Kris Draper. Když máte štěstí, na tribunách břeclavského stadionu můžete narazit na Steva Sullivana, Colina Frasera, na Scotta Walkera. NHL v minulosti úspěšně válela spousta dalších vynikajících hokejistů, kteří zkušenosti z aktivní kariéry nyní dávají ve prospěch skautingu mladých nadějí...

Kdo také sleduje účastníky Hlinka Gretzky Cupu:

Steve Yzerman, Rob Blake, Rick Nash, Kris Draper, Steve Sullivan, Chris Tererri, PJ Axelsson, Ville Siren, Jiří Hrdina, Peter Ahola, Scott Walker, Ladislav Benýšek, Niklas Andersson, Peter Ihnačák, Christian Ruuttu, Nelson Emerson, Colin Fraser, Glenn Murray, František Musil, Robert Kron, Dan Ellis, Mats Hallin, Andrej Nikolišin, Martin Lapointe, Shane Churla, Kari Takko, Mikko Luoma, Scott Lachance, Trent Klatt, Mikko Eloranta, Patrick Kjellberg, Tommy Westlund, Larry Pleau, Eero Somervuori, Niklas Sundström, Tomi Kallio, Mikael Andersson, Robert Nordmark, Ron Delorme, Kjell Dahlin.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz