Koncerty i operní představení letos připomínají sametovou revoluci

Letošní 30. výročí listopadových událostí vedoucích k pádu komunistického režimu připomenou v Praze hudebníci všech žánrů. Hold sametové revoluci vzdá například zahajovací koncert nové sezony Národního divadla.
Renée Fleming, FOK, Elli Jaffe (zdroj FOK 2019)

Série hudebních akcí již začala. V zaplněné Smetanově síni Obecního domu tak 9. července 2019 vystoupila americká operní hvězda Renée Fleming se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Koncert byl věnován 30. výročí sametové revoluce a památce bývalého prezidenta Václava Havla, který byl mezi hosty pražského vystoupení této pěvkyně v listopadu 2003.

Nejbližší velkou akcí připomínající v Praze sametovou revoluci bude předehra k nové sezóně orchestru FOK, která se uskuteční 28. srpna ve Valdštejnské zahradě. Dirigentem koncertu s názvem Sametové hlasy bude Jan Kučera a vystoupí na něm Aneta Langerová, Jaroslav Hutka, Michael Kocáb a Spirituál kvintet.

Hold událostem před 30 lety vzdá Opera Národního divadla 12. září zahajovacím koncertem s dirigentem Jaroslavem Kyzlinkem. Návštěvníci Národního divadla uslyší úryvky a scény o porobě, vzpouře či smíření z opery Z mrtvého domu Leoše Janáčka, z Nabucca Giuseppe Verdiho, Fidelia Ludwiga van Beethovena, Andrey Chéniera od Umberta Giordana a oper Bedřicha Smetany Dalibor a Libuše. Vyvrcholením koncertu bude provedení kantáty Te Deum Antonína Dvořáka, která zazněla na konci roku 1989 při Havlově prezidentské inauguraci.

Na 16. listopad chystá koncert také Česká filharmonie, na kterém v Rudolfinu budou účinkovat členové a absolventi Orchestrální akademie. Uskuteční se za účasti bývalého prezidenta Spolkové republiky Německo Joachima Gaucka, který pronese projev při příležitosti 30. výročí událostí, které vedly na podzim 1989 k pádu totalit ve střední a východní Evropě.

Marta Kubišová, která před dvěma lety 1. listopadu v den svých 75. narozenin ukončila pěveckou kariéru, vystoupí výjimečně 16. listopadu na akci v pražské Lucerně. “Marta je národní symbol a je potřeba velmi důkladně zvažovat, s čím se spojovat. Každý týden se jedná o desítky nabídek, a to i s ohledem na 30. výročí od sametové revoluce. Téměř vše však s díky a pokorou odmítáme,” uvedl promotér Petr Větrovský. V programu dále zazpívají Jan Křížek nebo Vojtěch Dyk. Koncert je také věnován památce Václava Havla.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat