Důvodem je podle úřadu velká administrativa, kvůli které řada firem stravenky nepoužívá vůbec. A jejich zaměstnanci nemají na rozdíl od mnoha jiných nic. Navíc ze stravenek zbytečně profitují společnosti, které je vydávají.

Kancelář, kancelářský stůl, počítač - ilustrační foto
Stres a přetěžování. Se svou prací je spokojeno jen sedm procent Čechů

„Nevidím důvod pro to, aby naši podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Kalouskův pokus

„A to nemluvím o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře,“ dodala ministryně Schillerová.

Není to první pokus, jak se alespoň částečně zbavit stravenek. Například už v roce 2013 zrušení daňového zvýhodnění pro stravenky zvažoval tehdejší strážce státní kasy Miroslav Kalousek (TOP 09). Rozdíl je ten, že podle nového plánu by stravenky zůstaly zachovány v současném stavu.

Odbory nesouhlasí

Snaha ministerstva ale naráží na odpor. „Obávám se, že paní ministryně nesměřuje k ničemu jinému než k celkovému zrušení podpory stravování,“ uvedl šéf odborářů Josef Středula. Proti je i Unie zaměstnavatelských svazů. „Pokud bychom tento nástroj nahradili hotovostí, zaměstnanci by postupně na obědy přestávali chodit,“ míní její výkonný ředitel Vít Jásek.

Catering. Ilustrační foto.
Chlebíčkům ve firmách odzvonilo, v kurzu jsou snídaně dodané do kanceláře