Petříček: Desítky výjimek na víza z Íránu jsou v pořádku, stovky ne. Věřím, že nešlo o kupčení

Petříček: Desítky výjimek na víza z Íránu jsou v pořádku, stovky ne (zdroj: ČT24)

Svatopluk Čumba předčasně končí na postu velvyslance v Teheránu kvůli podezření z obchodování s vízy pro íránské podnikatele. Podle Deníku N uděloval víza přednostně lidem, které mu doporučovala Česko-slovensko-íránská obchodní komora vedená Janem Kavanem a Zdeňkem Zbytkem. Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček považuje situaci kolem Čumby za osobní selhání jednotlivce, udělování vízových výjimek ale vnímá spíš jako horlivost než jako kupčení.

Podle Deníku N udělil Čumba ve zrychleném režimu víza zhruba čtyřem stovkám íránských podnikatelů. „Mohu potvrdit, že ministerstvo zahraničních věcí provedlo kontrolu na našem zastupitelském úřadě v Teheránu. Ty závěry jsou, že skutečně docházelo k nadměrnému využívání výjimky, která je umožněna pro zvláštní případy, ne k tomu, aby se vydávala víza v takovémto množství,“ potvrdil ČT ministr zahraničí Petříček.

Uvedl také, že na postu velvyslance v Teheránu nyní dochází k výměně. „Další kroky jsou samozřejmě na státním tajemníkovi a ministerstvu, včetně možnosti kárného řízení,“ naznačil ministr.

Stovky výjimek jsou nepřijatelné, říká Petříček

Bývalý velvyslanec Čumba podle Deníku N tvrdí, že skončil na svém postu po třech letech standardního vyslání. Ministr Petříček odmítl označit dění na velvyslanectví za kupčení s vízy. „Považuji to za osobní selhání jednoho člověka. Věřím, že osobní integrita pana velvyslance byla dostatečná a že to byla jenom snaha vyjít vstříc,“ prohlásil ministr. 

Situaci kolem udělování víz na velvyslanectví v Teheránu prověřovala generální inspekce ministerstva zahraničí. Podle Petříčka začala kontrola v únoru a skončila v polovině letošního roku. „Počet víz, která v Íránu vydáváme, je ve větších stovkách. Výjimka byla nadužívána výrazně, jedná se o desítky až o několik stovek více, než by bylo podle mého názoru vhodné,“ zdůraznil Petříček.

„Dovedu si představit, že by velvyslanec mohl v několika desítkách případů udělit výjimku, zejména pokud se jedná o důvod s ohledem na české ekonomické zájmy. Ale to, že se pohybujeme ve stovkách, je myslím něco, co je nepřijatelné,“ dodal.

Teherán
Zdroj: Reuters

Bezpečnostní riziko podle ministra nehrozí

Přednostně vyřízená víza měl velvyslanec Čumba udělovat lidem, které doporučila Česko-slovensko-íránská obchodní komora vedená Janem Kavanem a Zdeňkem Zbytkem. Kavan označil podezření na kupčení s vízy za spekulace. Zbytek také odmítl podezření, že dělal něco nelegálního. Komora chce podat na ministerstvo zahraničí žalobu na ochranu osobnosti.

„Nejsem seznámen detailně s činností této komory, ale předpokládám, že naše interní inspekce vyhodnotí, jestli dále pokračovat v dalších krocích,“ řekl Petříček. Rovněž zdůraznil, že lidé, kteří se na základě takto získaných víz dostali do Česka, neohrožují bezpečnost českého státu.

„Podle mě se jedná o místní podnikatele a jejich rodinné příslušníky. V průběhu vyšetřování jsme byli v kontaktu s policií a tito lidé pro nás nepředstavují nějaká rizika. Jenom avizuji, že ministerstvo bude konat ještě nějaké kroky, ale nechci předjímat jaké,“ řekl Petříček na otázku, zda by mohlo ministerstvo víza těmto osobám odejmout.

Deník N napsal, že ministerstvo se případem začalo zabývat poté, co se na sociálních sítích v této blízkovýchodní zemi objevily inzeráty na zprostředkování víz do Evropy. „Je pro nás nepříjemné, že osoby místní nabízí za úplatu česká víza. Máme zkušenost z minulosti, kdy se muselo konat, zejména pokud se jednalo o organizované skupiny,“ řekl s tím, že v minulosti se stejný problém objevil třeba ve Vietnamu