Je mu teprve 22 let, ale už řídí vlastní miliardový startup. Alexandr Wang chce s umělou inteligencí měnit svět

alexander-wang-scale

Foto: Scale

Alexander Wang, zakladatel startupu Scale

0Zobrazit komentáře

Technologie umělé inteligence se začínají ukazovat jako nepostradatelná součást budoucí podoby našeho světa. Proniká do celé řady sektorů a o společnosti, které tyto systémy vyvíjejí, je obrovský zájem. Dokazuje to i příběh mladé hvězdy Silicon Valley Alexandra Wanga, kterému je čerstvých 22 let a jeho startup Scale AI se po poslední investici zařadil se svou valuací mezi tzv. jednorožce.

Pojmem jednorožec (anglicky unicorn) je označována začínající společnost, jejíž hodnota se vyšplhala nad 1 miliardu dolarů. A přesně tuto hranici nyní společnost Scale překonala.

Stalo se tak díky investici ve výši 100 milionů dolarů od skupiny investorů v čele s Founders Fund či Mikem Volpim z Index Ventures. Investoři vidí ve startupu velkou budoucnost, a to především díky technologii, kterou na trh přináší.

Startup talentovaného Wanga vyvinul sadu softwarových nástrojů, které mají výrazně zrychlovat a ulehčovat proces učení neuronových sítí nejen autonomních systémů vozidel. Ten v současné době probíhá za pomoci pracovníků, kteří den co den učí neuronovou síť rozpoznávat objekty.

scale-ai-4

Foto: Scale AI

Snímek ulice před procesem rozpoznávání

scale-ai-1

Foto: Scale AI

Snímek ulice po procesu rozpoznávání

V automobilovém průmyslu přitom vynaloží každá ze společností na najímání těchto osob ročně miliony dolarů. Těmto pracovníkům vyskakují na obrazovkách jednotlivé obrazy odesílané z vozů, na kterých identifikují jednotlivé obrysy automobilů, semaforů, chodců, budov či parkovacích míst. A takový proces může pochopitelně trvat desítky minut, ale i celé hodiny.

Systém Scale AI je však schopen valnou část těchto objektů určit automaticky, což celý proces značně urychluje. Na některých obrazech lze najít tisíce až statisíce objektů, jejichž určením se vůz učí poznávat svět kolem sebe. Software od Scale většinu z nich určí místo člověka a pro co největší eliminaci chyb je ještě každý obrazový materiál finálně překontrolován některým ze 30 tisíc spolupracovníků kalifornského startupu.

Práce s Uberem i Toyotou

Svou technologií Scale AI oslovilo již celou řadu velkých hráčů, mezi které patří Uber, GM, Waymo, Lyft či Toyota, a nyní ji chce začít prodávat i menším vývojářům systémů umělé inteligence. Díky tomu by měly i menší společnosti výrazně urychlit vývoj vlastních systémů umělé inteligence, které budou nabízet podobný výkon jako technologie obřích společností, jež si mohou dovolit zaměstnávat stovky tisíc osob.

scale-ai-tym

Foto: Scale AI

Část týmu startupu Scale AI

„Dosažení výkonů na lidské úrovni zabere v případě umělé inteligence miliardy či desítky miliard jednotlivých příkladů. Existuje opravdu velká propast mezi hrstkou obřích společností, které si mohou dovolit provádět tento proces učení, a těmi, které nemohou,“ popisuje problematiku Alexandr Wang, spoluzakladatel Scale AI, který je i na standardy Silicon Valley velice zajímavým úkazem, jak ostatně  zmiňuje i server Bloomberg.

Wangovi je totiž čerstvých 22 let a již během dospívání vynikal v nejrůznějších programovacích soutěžích. Díky tomu získal celou řadu pracovních nabídek i školních stipendií a podařilo se mu odpromovat dříve, než je zvykem. Syn dvou fyziků již v 19 letech založil svůj první startup Scale AI, se kterým se mu tolik daří.

bezos

Přečtěte si takéŠéf Amazonu Jeff Bezos prodal akcie za další miliardu dolarů. Peníze vloží do vesmírné firmy Blue OriginŠéf Amazonu Jeff Bezos prodal akcie za další miliardu dolarů. Peníze vloží do vesmírné firmy Blue Origin

Ostatně americký magazín Forbes jej zařadil do svého žebříčku 30 pod 30 a Wang je i váženým hostem na nejrůznějších přednáškách týkajících se umělé inteligence. Jeho společnost sídlící v San Francisku má momentálně 100 stálých zaměstnanců a zmíněnou armádu osob, které vyhodnocují materiály. Wang přesně neuvedl, z jakých oblastí tito lidé pocházejí, nicméně zmínil, že jejich výdělky dosahují 60 až 70 % standardních mezd v oblastech, ve kterých žijí.

Mimo nástrojů pro učení umělé inteligence vozidel Scale AI dále nabízí řešení vzdělávání neuronových sítí dronů, robotů, AR a VR a také v maloobchodní síti. V nabídce společnosti najdeme také celou řadu nástrojů pro práci s jazykem a textem. Zkrátka Scale AI má před sebou podle všeho velkou budoucnost a bude velmi zajímavé sledovat Wangovu cestu za dalšími úspěchy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym