bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

ANALÝZA: Říkejme arbitráži remíza. Komu se soudní stání vyplatí?

9. srpna 2019, 10:30

Tomáš Zatloukal

Arbitráž letos rozhodovala nezvykle často. Padlo šest verdiktů, zdaleka nejvíce za poslední roky. Co si mohou ostatní hokejisté vzít za poučení ze smluv, kterými byli odměněni Joel Edmundson, Rocco Grimaldi, Anton Forsberg, Andrew Copp, Evan Rodrigues a Christian Djoos? Zásadní postřehy jsou dva.

Když dojde mezi hokejistou a klubem NHL na arbitráž,veškeré vyjednávající kvality generálních manažerů a hráčských klientů se prakticky mažou.

Už není prostor pro kouzla, jaká například předvádí Doug Wilson. GM Žraloků ze San Jose nedávno přesvědčil Kevina Labanca k ročnímu paktu na pouhý milion dolarů. Přitom produktivní forvard mohl pokukovat klidně po trojnásobné gáži.

Lehce se ony licitovací schopnosti snad promítnou do předložené argumentace, ta je ovšem pro arbitrážní slyšení jasně definovaná pravidly o tom, co za údaje se používat smí a co už je zakázané území.

Není tak překvapivé, že soudce zpravidla učiní rozhodnutí, které je někde na půl cesty mezi přáním samotného hráče a požadavky organizace, za níž dosud nastupoval.  Potvrzuje to i šest letošních verdiktů.

Stačí letmý pohled na výše a délky kontraktů, jimiž byla odměněna výše uvedená šestice v čele s Edmundsonem, důležitým členem defenzívy letošního vítěze Stanley Cupu.

Podle zámořských spekulací žádal důrazný Kanaďan za rok svých služeb 4,2 milionu dolarů,  St. Louis Blues nabízeli 2,3 milionu. Výsledek? Edmundsonovi bylo přiřknuto 3,1 milionu. Suma, která by představovala přesnou remízu by byla jen o 150 tisíc dolarů vyšší.

Slovíčka jako jen berte s nadsázkou, uvažujme v reáliích zámořské profiligy, kde se točí opravdu velké peníze a platový strop pro sezonu 2019/2020 činí 81,5 milionu dolarů.

I Rodrigues, dělník v ofenzívě buffalských Sabres, dostal od arbitráže gáži, jež působí téměř jako dokonalý kompromis mezi oběma stranami. Jejich  původní požadavky byly od sebe vzdálené 1,15 milionu dolarů (1,5 vs. 2,65), Rodrigues si nakonec vydělá v příštím ročníku dva miliony (matematicky by remízou byla o 75 tisíc vyšší částka).

Jako přes kopírák vypadá případ washingtonského obránce Djoose. Capitals mu zaplatí za příští sezonu 1,25 milionu dolarů. O 450 tisíc dolarů více než chtěli a 550 tisíc méně než chtěl Djoos.

Kdyby soudce zvolil sumu, která by byla přesně uprostřed těchto požadavků, odměnil by Djoose jednoletou smlouvou na 1,3 milionu dolarů.

 Zajímavější je situace u Coppa. Winnipežský forvard žádal dohodu na rok s platem 2,9 milionu dolarů. Tryskáči si přáli dvakrát delší spolupráci a byli ochotni nabídnout 1,5 milionu ročně. Verdikt je opět šalamounský - délka udělené smlouvy odpovídá přání Jets, gáže je bližší Coppovým představám (2,28 milionu dolarů za sezonu).

I toto je de facto remíza, byť tentokrát ani jedna strana nejspíše nebude nadšená. Copp podepsal na déle, než chtěl, Winnipeg zase utratí o 1,56 milionu více, než plánoval. 

Letošní série arbitráží má přesto své vítěze. Jsou jimi švédský gólman Forsberg a bleskurychlý "prcek" Grimaldi. Jejich výhrou je to, že získali jednocestné pakty místo dvoucestných, které navrhovaly jejich kluby, tedy Carolina Hurricanes, respektive Nashville Predators.

Grimaldi navíc vydělá více peněz, než by činila ona matematická remíza (soudce mu přiřkl milion dolarů, střed by byl 975 tisíc).

Jaké závěry ze všeho výše uvedeného plynou?

Pokud bychom chtěli - s jistou dávkou naivity či přílišné drzosti - z pouhých šesti zkušeností z roku 2019 vyvodit obecnosti, zněly by takto.

1, Soudní stání se vyplatí hokejistům na hraně sestavy, kteří ale už v NHL něco předvedli (Grimaldi a Forsberg), a to především díky tomu, že si touto cestou s velkou pravděpodobností zajistí one way contract, tedy jednocestnou smlouvu.

2, U hráčů, kteří mají výraznější role v mančaftu, nekončívá arbitráž zpravidla lépe než remízou. Navíc pánové riskují, že klub si je bude chtít zavázat na delší, případně kratší dobu, než by se jim zamlouvalo.

V takovém případě mohou sice dostat více peněz, než by byla suma přesně na půl cesty, jenže jen o pár desítek tisíc dolarů. Otázkou zůstává, jestli jsou dostatečnou satisfakcí za odlišnou délku kontraktu, než si přáli.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.