Hlavní obsah

Druhý den Szigetu ovládli The 1975 a Franz Ferdinand

Právo, Barbora Olšanová

Čtvrtek si na Szigetu podmanili The 1975, Richard Ashcroft a Franz Ferdinand. Druhý festivalový den nabídl návštěvníkům ve srovnání s tím prvním rockovější program zaměřený na britskou indierockovou scénu. Na ostrov Svobody zavítala i anglická bioložka Jane Goodallová a pronesla na hlavním pódiu projev k tisícům lidí.

Foto: David Peltán

Hvězdou večera byli The 1975.

Článek

Největší čtvrteční hvězdou byla kapela The 1975, o které se v současné době hovoří jako o jedné z nejlepších na světové indierockové scéně. Několikanásobná držitelka Brit Awards předvedla publiku propracovanou show s bohatými projekcemi a světelnými efekty. Frontman Matty Healy potvrdil pověst skvělého zpěváka i showmana a zvládl hned několik převleků za večer.

Pro fajnšmekry byl na festivalu Richard Ashcroft, bývalý zpěvák a kytarista kapely The Verve, která se rozpadla v roce 1999. Civilně oblečený rocker v černých slunečních brýlích a červené větrovce nenechal nikoho na pochybách, že tenhle koncert bude skvělý zážitek. Zazněla jeho sólová tvorba, ale také hity od The Verve. Závěr koncertu patřil legendární písni Bitter Sweet Symphony. Dav pod pódiem nadšeně zpíval a pohupoval se do rytmu skladby, jež do jisté míry definovala britskou hudební scénu druhé poloviny devadesátých let.

Skvělou atmosféru přivezli na Sziget i Franz Ferdinand. Rodáci z Glasgowa odehráli výborný koncert a publikum je za to náležitě ocenilo. Pod hlavním pódiem v tu dobu vlálo několik českých a slovenských vlajek, což jen potvrzuje oblíbenost kapely v Čechách i na Slovensku.

Foto: David Peltán

Franz Ferdinand na Szigetu.

„Skvělé bylo vystoupení americké kapely Welshly Arms. Zpěvák Sam Getz má úžasný hlas a jejich hit Sanctuary v koncertní podobě neměl chybu,“ komentuje čtvrtek na ostrově hudební manažerka Mili Bazanc Kadlčíková. „Jsem pravidelným návštěvníkem domácích festivalů a na Szigetu jsem poprvé. Měla jsem ho vždycky na seznamu akcí, které chci navštívit, a jsem moc ráda, že se to letos podařilo. Druhý den byl o poznání klidnější než ten první.“

Významným hostem byla ve čtvrtek světoznámá anglická bioložka Jane Goodallová, jež svůj život zasvětila výzkumu primátů a také ochraně divoké přírody. Vitální pětaosmdesátiletá dáma přišla na hlavní pódium v doprovodu malé plyšové opičky a promluvila k tisícům Szigeťanů: „Všichni jsme propojení, lidé, zvířata a naše životní prostředí.“

Festival Sziget totiž není jen hudební přehlídkou, ale věnuje se i hodnotám životního prostředí, změnám klimatu a celospolečenským otázkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám