Rada Státního fondu kinematografie rozdělila 64 milionů korun mezi osm filmových projektů. Shodou okolností se do výzvy přihlásily dva projekty mapující události okolo skupiny bratří Mašínů. Radní se rozhodli podpořit jeden z nich: snímek režiséra Tomáše Mašína a scenáristy Marka Epsteina. 

Útěk skupiny bratří Mašínů přes železnou oponu do Západního Německa v říjnu 1953 je událost, která dodnes budí v české společnosti protichůdné reakce. Bylo pět členů skupiny hrdiny nebo sprostými vrahy? Režie snímku Bratři se ujme Tomáš Mašín (je jejich vzdáleným příbuzným: jeho prapradědeček byl totiž bratrem jejich dědy, tedy prastrýcem kontroverzních odbojářů). Scénář napsal Marek Epstein, který je autorem scénářů k filmům Ve stínu, Václav nebo Anděl Páně 2. Rada podpořila projekt 15 miliony korun. 

"Fond od roku 2016 disponuje dostatečným rozpočtem, a může tedy podpořit projekty i vysokými částkami, je tak konečně možné točit i rozpočtově náročnější projekty, které pak zaujmou v zahraničí i v českých kinech," zdůrazňuje Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie. 

Druhou nejvyšší podporu, 10 milionů korun, obdržel artový snímek SvětlonoC režisérky Terezy Nvotové. Scénář k dramatu odehrávajícímu se v zapadlé vesnici ve slovenských horách napsala Barbora Námerová. Po filmu Špína se jedná již o druhou spolupráci tohoto dua.

"Podpořené filmy se zabývají jednak současnými společenskými tématy a fenomény, stejně tak se ohlížejí i do minulosti a interpretují historické události. Podpořili jsme i dva takzvaně artové snímky, které by měly oslovit hlavně festivalové publikum," říká k tomu předseda rady fondu Petr Vítek.

Druhý film režisérky a scenáristky Beaty Parkanové s názvem Slovo dostal 8,5 milionu korun. Na rodinném dramatu konkrétních lidí z období let 1968 až 1969 rozvíjí autorka obecnější otázku ohrožení a ztráty svobody člověka. I když se tedy jedná o film z minulosti, zabývá se tématem, které zůstává aktuální i dnes. 

Tancuj Matyldo režiséra Petra Slavíka je příběh ze současnosti. Hlavní postava exekutora Tomáše je postavena před nelehkou životní zkoušku. Starost o vlastní matku s Alzheimerovou chorobou a obava ze ztráty kontaktu s dospělým synem mu obrátí dosavadní poklidný život vzhůru nohama. Snímku radní fondu přiřkli osm milionů korun. 

Druhým artovým filmem, který státní fond podpořila, je snímek Lidi krve režiséra a scenáristy Miroslava Bambuška. Filmové drama se odehrává v přítomnosti, prostřednictvím imaginace se ale dostává zpět do minulosti a také do jiných surreálních světů. Od fondu projekt získal 7,5 milionu korun.

Komorní drama režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Nikdo mě nemá rád o ženě, která ztratila svoji jedinou životní lásku, podpořil fond sedmi miliony korun. Jedná se již o jejich druhou spolupráci, prvním byl film Já, Olga Hepnarová

Drama Už tě nemám rád připravuje režisér a scenárista Zdeněk Jiráský. Dostal podporu ve výši pěti milionů korun. Vypráví příběh chlapce a dívky na útěku z domova. 

Posledním podpořeným projektem je drama s prvky thrilleru Hrana zlomu režiséra a scenáristy Emila Křížka. Film je složen ze dvou příběhů, které spojuje jedna tragédie. Rada jej podpořila třemi miliony korun.


Share on Myspace