Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo. Kvůli cigaretě explodovala cisterna, 60 mrtvých

Oheň, ilustrační fotografie
Oheň, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Nejméně 60 lidí dnes zemřelo, když v Tanzanii explodovala cisterna s palivem, dalších 70 lidí bylo zraněno. Ve státní televizi to řekl mluvčí vlády Hassan Abbasi. Je to jedno z největších neštěstí tohoto druhu v zemi, uvedla agentura AP. Stalo se asi 200 kilometrů západně od hlavního města Dáresalámu.

Šéf místní policie Willbrod Mtafungwa uvedl, že cisterna havarovala a následně se k ní seběhlo mnoho lidí, převážně řidičů taxislužby, kteří si chtěli načerpat unikající palivo. Krátce na to cisterna explodovala, zřejmě kvůli cigaretě.

Nahrávky kolující po sociálních sítích ukazují ohořelá těla desítek mladých mužů a spálené motocykly. Na záběrech před explozí je vidět, že kolem cisterny se shromáždil dav, který nabíral palivo z louží.

Jeden ze svědků neštěstí Daniel Ngogo agentuře Reuters řekl, že oheň byl obrovský a záchrana obětí náročná. Oheň se v místě nehody rychle šířil. Sám viděl, že se podařilo zachránit téměř sedm desítek lidí. Situace byla velmi vážná, zemřelo i mnoho lidí, kteří se nesnažili odčerpat si unikající benzin. Cisterna totiž havarovala v rušné oblasti.

Vláda podle mluvčího pomáhá koordinovat záchranné operace, aby zajistila identifikaci těl a jejich pohřbení, a také ošetření pro zraněné. Mnoho jich má vážné popáleniny. Prezident John Magufuli zveřejnil prohlášení, ve kterém vyjádřil nad událostí šok a zármutek.

Podobná neštěstí, kdy mnoho lidí zemře při krádeži paliva, nejsou ve východní Africe nijak vzácná, stejně jako v dalších částech afrického kontinentu. Letos v květnu zahynulo nejméně 55 lidí při výbuchu cisterny v Nigeru. Minulý měsíc při podobném neštěstí v Nigérii zemřelo pět desítek lidí.

Témata:  Tanzánie výbuch neštěstí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.