InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Šestnáctý ročník Formanské jízdy ve Vescích doplnily Zetor a motorky. Máme výsledky

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

AKTUALIZOVÁNO - 12.8.2019 11:32

VESCE – V sobotu pořádali ve Vescích u Soběslavi Formanskou jízdu. Hlavním pořadatelem soutěže je Radek Žák z Vesců, který se svými koňmi také soutěžil. Finále kompletní soutěže chladnokrevných koní o Pohár Lesů ČR se uskutečnilo jako kvalifikace na Mistrovství České republiky. Samotnému finále předcházelo sedm kvalifikačním kol. Součástí finále byl i Pohár o nejlepšího kočího. Do Vesců přijeli kočí z celé České republiky - z Klokočova u Opavy, Lanškrouna, Plzně nebo Klatov. Z jižních Čech soutěžili Karel Školka z Branné v okrese Jindřichův Hradec, Miroslav Ježek ze Zemského hřebčince Písek, domácí Radek Žák, otec a syn František a Jakub Beranovi, Pavla Smígová a František Frait z Nedvědic. Hlavním rozhodčím byl Tomáš Janda z Klatov.

Starosta Martin Novák patřil k pořadatelům, ruku přiložily k dílu také Marie Matyášová a Lucie Žáková.

František Frait to měl z Nedvědic jen přes kopec. Závodil s hřebci jmény Pabar a Massbon původem z Polska. „Nejlepší z nás je tu dnes Jan Bliznák od Opavy. Ten má na svém kontě několik mezinárodních úspěchů," řekl František Frait.

Jan Bliznák je jedenáctinásobným mistrem ČR a trojnásobným mistrem Evropy v kombinované soutěži. Ta se skládá z vozatajské soutěže, ovladatelnosti s kládou a těžkého tahu. Zatím posledního úspěchu dosáhl před měsícem v Německu na soutěži chladnokrevných koní, kde dvakrát bral vítězství, dvakrát druhé místo a jednou třetí příčku. Jan Bliznák byl na soutěži ve Vescích s dcerou Terezou, která také má ráda koně.

Členové Veteran Car Clubu Soběslav přijeli do Vesců ukázat krásný traktor Zetor 25 z roku 1960. Také vystavili vychytané chlazení motoru, které popsal Karel Šonka. „Je to mého dědy," sdělil Šimon Hlásek, který si s kamarádem Antonínem Cíchou ze stejné třídy nových škol ze Soběslavi, zkoušeli sedadlo traktoristy.

Ovšem vedle traktoru členové VC Clubu vystavili také své stroje – motorky, na které jsou patřičně hrdí. Třeba Václav Vítek přijel s motocyklem Harley Davidson původem z USA, Petr Sluka s britským strojem Matchless 600, Vladimír Chalupský se synem Markem přijeli na Harley Davidson z roku 1942 a s německou motorkou HMW R 75 z roku 1943, přezdívanou Sahara.

 Více přinese středeční Táborsko.

Výsledky:

Jednospřeží, počet soutěžících 12
1. místo Ježek Miroslav - kůň Nikon (Zemský hřebčinec Písek)
2. místo Bliznák Jan - Švarná (Klokočov - Morava)
3. místo Beran František – Egon (Mečichov u Blatné – okres Strakonice)

Dvojspřeží, počet soutěžících 8
1. místo Bliznák Jan - Švarná, Olga
2. místo Beran František - Egon, Neklan
3. místo Školka Karel - Bořek, Brit (Branná – okres Jindřichův Hradec)

Pohár Lesů ČR
Jednospřeží
1. místo Foist Jiří – Narex (Štíchov – Plzeňský kraj)

Dvojspřeží
1. místo Bliznák Jan - Švarná, Olga (Klokočov – severní Morava)

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace