Strýc Eman na rautu

Bratranec Emil a strýc Eman, autor: Jiří Glet

Když už strýc Eman kroutil u firmy desátý rok, byl nečekaně pozván šéfem na podnikový raut. Jeho žena Božena mu pečlivě vykartáčovala svatební oblek z předlistopadového pravého tesilu. Na rautu byla výborná zábava, bohužel s ním nechtěla žádná spolupracovnice tančit, neboť jako jediný z pánů měl kotníkové zimní boty.

Reklama

O půlnoci zahrála hudba „tuš“ a na pódium nastoupila striptérka silnější postavy, kterou objednal tajemník firmy a velmi si pochvaloval, že byla dvakrát levnější než její štíhlá o 15 let mladší kolegyně. Když začala odkládat svršky, strýc Eman se zpotil, nikoliv však sexuálním vzrušením, ale proto, že si uvědomil, že striptérka má zhruba stejnou postavu jako jeho Božka. A Božka má právě příští týden narozeniny! To by byl dárek pro ni, takové luxusní spodní prádélko, takové doposud ještě neměla. Nebude to tak těžké šlohnout, všichni mají oči jak tenisáky a bedlivě sledují její taneční kreaci, uvažoval strýc Eman, který sice nebyl žádný zloděj, ale příležitost dělá zloděje.

Podprsenku ještě stačil uschovat v kapse svého omšelého saka, ale když bral kalhotky, za zápěstí ho uchopil člen ochranky. Okamžitě se rozsvítilo a striptérka začala ječet:

„Ty sprosťáku jeden.“

„Ty nestydo, tak ty se tu svlíkáš, a já jsem nakonec ten sprosťák,“ odvětil Eman.

Nic mu to však nebylo platné. Musil jí vrátit podprsenku i kalhotky. Za chvíli však strýc Eman na tento incident zapomněl a cpal se chlebíčky, sýry a paštikami, vždyť všechny tyto dobroty byly zadarmo. Jeho šéf na tento trapas ale nezapomněl a na konci rautu mu povídá:

„Tak tedy Emane, já sice snesu hodně, dobře vím, že pro firmu nejste žádným přínosem, ale fetišisty a úchyláky zaměstnávat nebudu, v pondělí již do práce nechoďte.“

Humoristická povídka z knihy Bratranec Emil a Strýc Eman, kterou napsal spisoval Jiří Glet.

Povídka je zveřejněna s laskavým svolením pana Jiřího Gleta.

Celou e-knihu Bratranec Emil a Strýc Eman zakoupíte za 49 Kč na stránkách nakladatelství KOSMAS.

Reklama