Minifolio | Radek Drbohlav – Černobílé snění

Publikováno: 11. srpna 2019 | autor Redakce
radek-drbohlav-dsc-0491uprava.jpg

„Jednoho dne jsem si řekl, že už v životě nebudu dělat to, co mě nebaví… Proměnil jsem svého koníčka v zaměstnání a už devátým rokem mě fotografování živí,“ píše o sobě Radek na svých webových stránkách a já jsem se rozhodla s ním udělat menší rozhovor na téma Černobílé snění pro soutěž Fotografa roku, protože právě Radek je jedním z častých výherců našich soutěží.

Rozhovor vedla: Simona Nálepková, www.simonaphoto.cz, foto a odpovědi: Radek Drbohlav, www.facebook.com/FotoDrbohlav, Instagram: Teope- tvůj fotograf, www.radekdrbohlav.com

Ahoj Radku, děkuji ti za rozhovor pro náš časopis FotoVideo. Začnu první klasickou otázkou, na kterou bych opravdu ráda dostala odpověď: co tě přivedlo k fotografování a jakou techniku používáš?

Fotím od mládí a vždy to byl můj koníček. Až mnohem později jsem přehodnotil své životní priority, opustil celkem úspěšné podnikání a rozhodl se z koníčka udělat práci na plný úvazek. A bylo to nejlepší rozhodnutí mého života. Fotím technikou Nikon, momentálně nejvíce D800.

Dle čeho vybíráš fotky, které upravíš a předáš nebo zveřejníš? V jakých programech své fotky upravuješ a kolik času strávíš zhruba u jedné?

Dám zásadně na intuici a první dojem. Čím více se snažím fotky probírat a přemýšlet nad výběrem, tím je to těžší. Proto se mi osvědčil první dojem. Když mě fotka zaujme, tak ji zkrátka udělám.

Fotky zpracovávám zásadně ve Photoshopu a jen hromadné úpravy dělám v Lightroomu. Čas nejde odhadnout, je to hodně individuální a záleží na konkrétním zadání. Běžný studiový portrét mám upravený do půl hodiny, ale např. promofotky dělám třeba i tři hodiny.

Celý článek najdete v srpnovém vydání FotoVideo.
Obsah srpnového vydání najdete zde.

fotovideo-08-2019-vizual-v0-1000px.jpg

fv08-2019-facebook-650x846.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.