Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Niva s plastovou karoserií? Apal Stalker nabízí ideální výbavu do terénu

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Toužíte po schopném a odolném tréňáku s ověřenou technikou, který jen tak někdo nemá? Pak vyrazte na nákupy do Ruska.

V polovině minulého měsíce byl totiž v Rusku celkem z nenadání zahájen prodej netradičního offroadového speciálu Apal-21541 Stalker, jehož konstrukce je skutečně nevšední. Společnost Apal je totiž známým ruským výrobcem plastů, což uplatnila i u svého vozu. Jeho základem je totiž prostorový rám z tenkostěnných trubek, na kterém jsou umístěny odolné plastové panely.

Jak informoval web auto.mail.ru, ruský technický úřad Rosstandart schválil výrobu 150 Stalkerů již na jaře roku 2017, od té doby se však o projektu příliš nemluvilo. Minulý měsíc se však na trhu objevil první kus. Jeho výroba by měla probíhat v závodě VIS-Auto a jeho technickým základem se podle dostupné technické specifikace měla stát Lada 4x4, dříve známá jako Niva.

Pod kapotou je tak ukryt 1.7 litrový benzínový pohon o výkonu 83 koní, který je spárován s manuální pětistupňovou převodovkou. Pohon všech kol je samozřejmostí a chybět by neměla ani redukční převodovka. V terénu však řidič ocení především nízkou hmotnost a kompaktní rozměry. Čtyřmístný vůz totiž měří pouze 3550 mm na délku, což je ale 110 mm více, než kolik měří třídveřová Lada Niva.

Největší vadou na kráse Apalu je však jeho cena. Zatímco standardní třídveřová Lada 4x4 stojí na ruském trhu od 519.000 rublů (cca 184.000 Kč), cena Apalu-21541 Stalker začíná na částce 1,233,000 rublů (435.000 Kč). Je přitom otázkou, zda bude skutečně dvakrát lepší, aby svou cenu dokázal obhájit.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme