Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostravské stopy: Starší kolegové mě brali jako exota, říká sochař Gebauer

  17:55
Sochaře Kurta Gebauera s Ostravou pojí jeho unikátní dílo Minikrajina Fifejdy. Motiv dětského hřiště v nečekaných souvislostech stvořil na počátku 80. let v Ostravě-Fifejdách. Zdejší krajinu proměnil v odvážném projektu na tehdy nevídanou věc. Město se tak do dnešních dnů může pochlubit výjimečným prvkem.

Známý výtvarník Kurt Gebauer žije v Hradci nad Moravicí. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Dílo jsem tehdy nějakou dobu tvořil jako černou stavbu,“ vzpomíná uznávaný výtvarník, který pochází z Hradce nad Moravicí.

„V dětství jsem se do Ostravy moc nedostal, maminka měla peníze nanejvýš na to zajet do Opavy k doktorovi. Dostal jsem se do ní až později. Až když jsem byl na volné noze, nabídli mi v Ostravě někdy možnost zúčastnit se výběrových řízení do méně významných zadání. Jedním z nich bylo i dětské hřiště na Fifejdách,“ líčí Kurt Gebauer vznik jedné z jeho prvních přelomových zakázek.

Dětské hřiště pro něj bylo pouze formální název. „Ve skutečnosti jde o prostor pro všechny věkové kategorie. Spadá to pod status krajiny mezi domy. Návrh jsem udělal v roce 1976, v letech 1980 až 1985 jsem v Ostravě prakticky od jara do zimy bydlel a pracoval na něm. Dokonce můj nejstarší syn Žanda (Jan) od svých 11 let tady se mnou pobýval. Strávil jsem tu kus dobrodružného života,“ líčí říká Gebauer.

Kurt Gebauer

  • Uznávaný výtvarník se narodil 18. srpna 1941 v Hradci nad Moravicí. Po Škole umění a řemesel v Brně absolvoval Sochařsko-kamenickou školu v Hořicích. V letech 1963 až 1969 studoval u profesorů Makovského a Lidického na pražské Akademii výtvarných umění. Jako sochař ve svobodném povolání pracuje od roku 1969.
  • V letech 1980 až 1985 pracoval v Ostravě na Minikrajině, environmentálním hřišti na Fifejdách, které je dodnes nepřekonatelným počinem, jak si promyšleně hrát s terénem na ploše 1,5 hektaru s minimálními prostředky. Mimo jiné vytvořil prostorové realizace s názvem Rybník v Praze-Stodůlkách, Obludy v Praze-Dědině a Altán v Praze-Malešicích, který vznikl podle společného návrhu s Karlem Neprašem. Významnou akcí byly Malostranské dvorky v roce 1981.
  • V roce 1990 vedl Ateliér veškerého sochařství na UMPRUM v Praze, kde byl 1992 jmenován profesorem. V roce 2018 dostal od této instituce čestný doktorát. V současné době učí na katedře výtvarné výchovy a kultury Pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni a konzultuje na Technické univerzitě v Liberci.

Jeho krajina byla něčím nevídaným. „Starší kolegové mě brali jako exota. Ale Jindřich Chalupecký ji tenkrát publikoval v knize o československém umění pro Francii. Minikrajina Fifejdy původně vznikala v soutěži na dětskou atrakci. Ty mi šly na nervy, nějaká ta boudička, zeměkoule a podobně,“ vzpomíná sochař, jemuž pomohly zkušenosti ze soutěže na Jižní Město v Praze. „Tam jsme s architektem Emilem Zavadilem získali třetí cenu a byla to cenná zkušenost. Hned poté jsem předložil návrh reliéfu se skálami a herními objekty. Vzali to, nicméně nikdo netušil, jak to vše udělat,“ směje se Kurt Gebauer.

Ovšem i s tím si musel sochař poradit. „Poslali mě do Stavoprojektu, ať jim ukážu, kde co chci mít. Nechali mě, ať si to na stavbě sám domluvím. Když přišel zákaz pokračování, hlavní stavbyvedoucí mi vyhrožoval, že mě nechá zavřít, když tam budu dělat. Odpověděl jsem mu, že aspoň bude jasné, jak to tu nefunguje. Zato druhý stavbyvedoucí mi naopak pomáhal, sháněl staré pražce a telegrafní sloupy. Stavěli jsme ze všeho možného, co se kde našlo, co zbylo z jiných staveb,“ popisuje Gebauer peripetie výstavby.

Vyřazené pražce se tehdy jevily vhodné, protože nebyly už tolik impregnované. Zpevňovaly se jimi kopce proti sesuvu půdy. „Na sídlišti se už v té době bydlelo. Děti si na stavbu chodily hrát a co nebylo rychle zabetonováno, to rozebraly. Rajtovaly na kopci s navezenou hlínou a za pár dní už bylo po kopci,“ konstatuje sochař.

„Ovšem je to jedna z mála realizací tohoto typu, která funguje i po tolika letech. S herními prvky mi pomáhali kamarádi Jiří Mojžíš, Martin Rajniš a Luboš Jíra. Tehdy jsme neměli ani potřebné zkušenosti, ani peníze. Sponzoroval jsem to ze svého, z honoráře za Utíkající dívku z Antverp, která je v Opavě,“ zmiňuje Kurt. „Na základě zkušeností z Fifejd jsme po roce 1986 dělali ozelenění a park u nádraží v rodném Hradci nad Moravicí, ten se bohužel do dneška nedodělal.“ 

Minikrajina Fifejdy ovšem není jediným ostravským dílem Kurta Gebauera. V Hrabůvce je socha Děvče na židli, v budově Alpex v Porubě je 13 metrů vysoký Vodopád z roku 2001, v roce 2008 se podílel na revitalizaci Komenského sadů a v současnosti vystavuje v rámci ostravského Landscape festivalu.

„Ostravský 1. máj, to bylo jako na zábavě“

Ze života Ostravy se mu vybavuje nejedna vzpomínka, a protože bydlel i v Praze, může srovnávat. „Ve společenském životě byla Ostrava hodně jiná než Praha. V Praze byla společnost rozdělena na ty, co režim baští a z něj žijí, a na underground, který byl proti. Na prvomájovou oslavu režimu by z nich nikdo nešel. Kdežto tady se na 1. máje chodilo jako na zábavu, byla to jedna z mála zábav,“ srovnává sochař.

„V Ostravě byla řada vstřícných a otevřených lidí, kteří ve zdejší krajině nacházeli potěšení, třeba fotograf Viktor Kolář, který na Fifejdy chodil fotit. A mladší místní architekti mi pomáhali házet lopatou. Už v té době si hráli na postmodernu, někde se dokonce odvážili udělat na samoobsluhu štít, což byla odvaha.“ 

Na Gebauerově dětském hřišti se podílelo i mládežnické hnutí Brontosaurus. „Brontosauři mi chodili pomáhat a dokonce chtěli zopakovat výstavu asi 80 autorů zabývajících se tématem krajiny, architektů, sochařů, malířů. Ta se uskutečnila v Praze v roce 1982 v Ústavu makromolekulární chemie AV ČR, kde leccos prošlo. Někdo nás ale udal a zdejší organizátoři mi zděšeně volali: ‚Cos nám sem pozval za lidi, je mezi nimi patnáct chartistů a třicet korespondentů Svobodné Evropy. Poté zákaz zdůvodnili tím, že na výstavišti Černá louka praskla voda,“ popisuje sochař. „Ostravští estébáci si pozvali organizátory z Brontosaura a vyhrožovali jim, že si to odskáčou, když budou se mnou mluvit.“

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čas 59:59,8. Základní hokejová poučka: O Třinci nikdy nepochybujte!

12. dubna 2024  8:57

Že jsou přestárlí? Že už nejsou tak silní? Ale kdeže. Hokejisté Třince zase utišili všechny kritiky...

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Beskydech jsou místa, kam turisté nesmějí. Přibyly pulčínské ledopády

14. dubna 2024  14:34

Do některých přírodních rezervací v Beskydech není vstup mimo turistické stezky povolen. Zákaz...

Nymburk se s Olomouckem natrápil. Opavští obhájci udolali Ostravu

18. dubna 2024  21:17,  aktualizováno  21:36

Obhájci titulu basketbalisté Opavy vstoupili do čtvrtfinále ligového play off s Ostravou vítězstvím...

Ostrava bude mít letos dva maratony. Původní a nově i Zlatý Emila Zátopka

18. dubna 2024  14:42

Byť se v Ostravě od roku 1923 běhá jeden z nejstarších maratonů v Česku, letos k němu přibude i...

Potrubní pošta v Krnově je rychlejší než světoví sprinteři, v Česku je první

18. dubna 2024  13:11

Rychlostí sprintera Usaina Bolta ode dneška míří vzorky krve, moči či mozkomíšního moku z...

Lednická křtí třetí díl Šikmého kostela, na pulty se však kniha dostala dřív

18. dubna 2024  11:37

V ostravském Dole Michal dnes večer spisovatelka Karin Lednická oficiálně pokřtí závěrečný díl své...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...