TOPlist

Hacker kvůli odblokování iPhonů uplácel operátora. Za pět let vznikla škoda 25 milionů dolarů

Ericsson super high tech anti smartphone theft solution

Pákistánec Muhammad Fahd čelí obvinění, že se naboural do počítačových systémů americké telekomunikační společnosti AT&T. Během pěti let (od roku 2012 do 2017) se mu mělo podařit odemknout více než dva miliony smartphonů. Fahd údajně vyplatil pracovníkům firemního call centra statisíce amerických dolarů. Ti mu za to měli odemykat zařízení, která byla původně provázaná se sítí operátora.

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států amerických uvedlo, že lidé za odemčení telefonů Fahdovi platili. S odemknutým mobilem totiž mohli přejít k jinému operátorovi. Hacker si nějakou dobu vystačil s identifikačním číslem (IMEI) daného zařízení. To vždy předal svému kontaktu uvnitř AT&T, který pro něj telefon odemknul.

Do firemních počítačů instaloval malware

Čtyřiatřicetiletý Fahd však v trestné činnosti často zacházel mnohem dále. Po zaměstnancích AT&T například požadoval, aby do firemních počítačů instalovali malware, s jehož pomocí se seznamoval s fungováním interních procesů ve společnosti. Škodlivý program využil také k získání zaměstnaneckých přístupových kódů, s jejichž pomocí mohl počítače v kancelářích AT&T dokonce sám používat.

Nepřehlédněte – Ruskou aplikaci FaceApp prověřuje FBI

Telekomunikační společnost zmíněný malware odhalila už v roce 2013. Většina Fahdových spolupracovníků a kompliců tehdy dostala výpověď nebo na vlastní žádost odešla. To však podle Ministerstva spravedlnosti hackera nezastavilo, neboť velmi rychle navázal kontakt s jinými zaměstnanci. Na různých úplatcích v součtu nechal více než milion amerických dolarů.

Zaměstnancům společnosti za spolupráci štědře platil

Zaměstnancům AT&T platil mimo jiné za to, že ve washingtonském sídle společnosti instalovali škodlivé routery, přístupové body k Wi-Fi či jiný špionážní hardware. Pracovníky kontaktoval prostředním Facebooku nebo jim telefonoval. Ministerstvo spravedlnosti odhaduje způsobenou škodu na miliony dolarů, a to převážně na ušlých ziscích. Podle konzervativního odhadu přišel operátor během pěti přibližně o 25 milionů dolarů.

Nepřehlédněte Hackeři dokáží přes aplikaci iMessage ovládnout váš iPhone

Mohammeda Fahda zatkla policie loni v únoru v Hongkongu. Jestliže jej soud shledá vinným, hrozí mu až dvacet let ve vězení.

Autor článku Marek Bartík
Marek Bartík
Redaktor serveru SMARTmania.cz a brněnský student. Vedle toho velký fanoušek videoher, jehož nepřestává udivovat jejich překotný vývoj. Svět kolem nás plyne takovou rychlostí, že se za ním mnohdy nestačíme otáčet, čímž se pro nás stává nepostižitelným.

Kapitoly článku