Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Favorité otevřeli Premier League vítězně. Manchester United udělil tvrdou lekci Chelsea

V loňském ročníku kralovali a v nastoleném trendu pokračují. Fotbalisté Manchesteru City i Liverpoolu totiž v prvním kole jednoznačně vyhráli. "Reds" porazili 4:1 Norwich, obhájci titulu rozstříleli i díky hattricku Raheema Sterlinga West Ham 5:0. Tottenham s Aston Villou dlouho prohrával, ale Harry Kane stanovil dvěma brankami v závěru výsledek 3:1. Manchester United deklasoval Chelsea 4:0 a výhru bez inkasovaného gólu oslavil také Arsenal.

Marcus Rashford z Manchesteru United právě překonal brankáře Chelsea Kepu
zdroj: PA autor: Martin Rickett

Na premiéru v roli trenéra Chelsea nebude Frank Lampard vzpomínat v dobrém. Už v 18. minutě francouzský stoper Kurt Zouma přidržel v šestnáctce Marcuse Rashforda a sám faulovaný proměnil pokutový kop.

Anglický reprezentační útočník ještě před poločasem dostal míč do sítě podruhé, ale rozhodčí gól neuznali kvůli těsnému ofsajdu. Po změně stran v rozpětí tří minut přidali Francouz Anthony Martial a znovu Rashford další dva přesné zásahy a nečekanou kanonádu završil Daniel James, nová posila ze Swansea.

Chelsea utrpěla nejhorší debakl na Old Trafford v historii Premier League. Hosté sice měli větší držení míče i více střel, ale obranu, kterou dirigoval nejdražší obránce světa Harry Maguire, nepokořili. A když Abraham a Emerson přece jen překonali brankáře Davida De Geu, zastavila jejich střely tyč.

Pierre-Emerick Aubameyang z Arsenalu překonává Martina Dúbravku z Newcastlu
zdroj: imago sportfotodienst autor: Simon Moore

"Gunners" potvrdili, že se jim proti "Magpies" daří. Za posledních sedm let opanovali třináct ze čtrnácti vzájemných střetnutí. Jeden z trojice králů střelců minulého ročníku Aubameyang využil v 58. minutě chybu domácích v rozehrávce a po rychlém brejku chladnokrevně překonal slovenského brankáře Martina Dúbravku. 

Sterling a VAR v hlavní roli

Anglický reprezentant Sterling byl k nezastavení. V 51. minutě využil nezištnou přihrávku De Bruyneho, čímž navázal na úvodní trefu Gabriela Jesuse z první půle, a "one man show" dokonal v nastavení z dalšího samostatného úniku. Mohl si připsat i asistenci, ale hlavní sudí Mike Dean neuznal druhý gól Jesuse po konzultaci s videorozhodčím.

"V takové chvíli musíte zůstat klidný. Rozhodnutí videa změní dynamiku zápasu, protože za stavu 3:0 by už bylo po všem. Byla to dobrá lekce do budoucna," řekl trenér City Pep Guardiola. "Jediné, na čem záleží, je správné rozhodnutí," přidal Sterling.

Systém VAR má v Premier League premiéru a důležitou roli sehrál i v 86. minutě. Střídající Sergio Agüero nejprve neproměnil penaltu po faulu na Mahreze, ale Dean ji nechal opakovat pro úkrok gólmana Lukasze Fabianského před brankovou čáru. Napodruhé už nejlepší střelec historie Manchesteru City nezaváhal.   

"Není lehké si na video zvyknout. Nicméně hra je dnes tak rychlá, že je pro rozhodčího nemožné vidět všechno. Fotbalu to pomůže," uvedl domácí kouč Manuel Pellegrini.

Trápení Tottenhamu uťali Ndombélé s Kanem

"Spurs" prohrávali už v 9. minutě, ve které se z rychlého protiútoku prosadil záložník hostů John McGinn. Domácím se podařilo vyrovnat v 73. minutě zásluhou Tanguye Ndombélého. Dvaadvacetiletý Francouz, který přestoupil v létě za 60 milionů eur z Lyonu a stal se nejdražší posilou v historii Tottenhamu, se prosadil hned v prvním soutěžním utkání.

Fotbalisté Tottenhamu se radují z gólu
zdroj: REUTERS autor: Matthew Childs

Vítězství poté strhnul na stranu favorita dvěma góly Kane, jenž se poprvé prosadil v 86. minutě a druhý gól přidal v 90. minutě. "Po přestávce jsme zvýšili tempo, a když Tanguye vyrovnal, jeli jsme na plný plyn," řekl anglický reprezentant.

Poločas snů

Liverpool, jenž by rád ukončil třicetileté čekání na ligový titul, vstřelil všechny góly ještě před přestávkou. První mu daroval už v 7. minutě kapitán hostů Grant Hanley, který při snaze odvrátit centr Divocka Origiho tečoval míč do vlastní svatyně.

Skóre zvýšil v 19. minutě levačkou z úhlu po přihrávce Roberta Firmina hvězdný Mohamed Salah a po rohu egyptského reprezentanta dal hlavou třetí branku obránce Virgil van Dijk. Čtvrtou trefu přidal tři minuty před odchodem do kabin opět hlavou Origi a korunoval tak snový úvodní poločas svěřenců trenéra Jürgena Kloppa.

Radost liverpoolských opor Salaha a Van Dijka
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Kaňkou však bylo pro domácí zranění brankáře Alissona - ten si v 39. minutě při podklouznutí zranil lýtko. Následně odkulhal ze hřiště a nečekaně brzy se tak dočkal debutu Adrián, který přestoupil na Anfield Road teprve v pondělí z West Hamu. Zkušený Španěl inkasoval v 64. minutě, kdy čestný úspěch Norwiche zaznamenal finský útočník Teemu Pukki.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:

Liverpool - Norwich 4:1 (7. vlastní Hanley, 19. Salah, 28. Van Dijk, 42. Origi - 64. Pukki), West Ham United - Manchester City 0:5 (51., 75. a 90.+1 Sterling, 25. Jesus, 86. Agüero z pen.), Bournemouth - Sheffield United 1:1 (62. Mepham - 88. Sharp), Burnley - Southampton 3:0 (63. a 70. Barnes, 75. Gudmundsson), Crystal Palace - Everton 0:0, Watford - Brighton 0:3 (28. vlastní Doucouré, 65. Andone, 77. Maupay), Tottenham - Aston Villa 3:1 (86. a 90. Kane, 73. Ndombélé - 9. McGinn), Leicester - Wolverhampton 0:0, Newcastle - Arsenal 0:1 (58. Aubameyang), Manchester United - Chelsea 4:0 (18. z pen. a 67. Rashford, 65. Martial, 81. James).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články