Veteráni Morava pořádají druhý ročník 12hodinového závodu Babett

Neboli Moped Fest aneb 12 hodin na mopedu za poslechu rockové muziky

Tento jedinečný závod se pojede 14. září 2019 na motokárové dráze Pánov u Hodonína

Inspirací tohoto nevídaného závodu dnes už veteránských mopedů Babetta byl 24hodinový test z roku 1988, kdy si 3 novináři časopisu Stop (auto - moto - revue) vypůjčili 3 Babetty z fabriky v Kolárově, k tomu Hungaroring v Maďarsku a vyrazili na největší test těchto v té době nejmenších motorových vozidel. Najeli za 24 hodin na jedné Babettě neuvěřitelných 1030 km s průměrnou rychlostí 43 km / hod a průměrnou spotřebou 1,37 l/ 100 km. Když jsme se o tomto testu dozvěděli v loňském roce, tak jsme si řekli, proč to nevyzkoušet i dnes, kdy nejmladší Babetta má 21 let a pořád jich v České republice, na Slovensku, v Maďarsku nebo Polsku jezdí spousta. Pronajali jsme si Polygon Tatry v Kopřivnici a uspořádali pro start 12hodinovku, na kterou přijelo 15 týmů. Vítěz v kategorii speciál ujel celkem 657 km s průměrnou rychlostí skoro 56 km/hod bez jediné opravy.

Letos jsme se do toho pustili s větší akcí, která bude mít naprosto jinou úroveň a nebude to jenom bezduché kroužení na polygonu, ale opravdový závod se zatáčkami na 650 m dlouhé trati, to celé doprovázené zábavou pro děti i dospělé a rockovým festivalem místních kapel. Počítáme s mezinárodní účastí, kdy i letos již máme přihlášené týmy ze Slovenska a Maďarska.

Když se v roce 1988 ředitel n. p. ZVL Ing. Peter Magváši dozvěděl od novinářů co chtějí udělat, chytil se za čelo a chvíli kroutil hlavou: „To myslíte vážně?“ no a pak souhlasil ....... Podobně reagovali někteří lidé v roce 2018, tedy rovných 30 let od tohoto 24hodinového testu, když jsme přišli s tím, že chceme uspořádat 12hodinový závod Babett. Při letošním druhém ročníku se prověří nejenom spolehlivost motorů, ale také brzd a schopností jezdců. Připravili jsme si náročnější trať se 14 zatáčkami. Takže brzdy budou hořet, pneumatiky budou sjeté až do hrany a výfuky budou vypálené od vysokých otáček na rovných úsecích, kdy některé upravené Babetty točí až 13.000 ot./min

Za klub Veteráni Morava David Hlavatý o tomto závodě řekl, že je to jedinečná příležitost stát se na 12 hodin opravdovým závodníkem skoro jako v Le Mans na stroji, který sloužil našim babičkám a dědečkům jako dopravní prostředek do obchodu nebo na pole.

Závodit můžou všichni, ale vítěz je každý, kdo přijede do cíle. Pojďte si zazávodit a čichnout si k legendám.

Veteráni Morava - David Hlavatý

E-mail: info@veteranimorava.cz

Tel.: +420 777 866 266

www.zavodmopedu.cz

fcb: https://www.facebook.com/zavodbabett/ (@zavodbabett)

Klíčová slova ČR-zábava-automoto-Babetty-MOTOMAX

Oblast
Jihomoravský (bn)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Služby, cestovní ruch
Auto-moto, doprava a stroje
Sport

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.