Velocipedisté a jezdci na vysokých kolech připomněli 150. výročí závodu v Kutné Hoře

Velocipedisté, jezdci na kolech vysokých i kolech nízkých od roku výroby 1890 až do 60. let 20. století připomněli v sobotu 10. srpna 150. výročí závodu v Kutné Hoře. Podnětem k uspořádání vzpomínkové cyklojízdy byl původní plakát z roku 1869, objevený badatelskou činností členů a příznivců Českého klubu velocipedistů. Před několika lety ho při přípravě výstavy Dobrodružství cyklistiky, která je v současné době k vidění v Kolíně, objevila v kutnohorském archivu Lenka Mazačová z kolínského muzea. Jízda o závod na velocipedech v Kutné Hoře roku 1869 je prvním doloženým závodem v českých zemích.

Slavnostní zahájení vzpomínkové cyklojízdy se konalo před Tylovým divadlem za účasti starosty města Josefa Viktory, předsedy Českého klubu velocipedistů Jana Šupa, Lenky Mazačové a dalších hostů. Na vysoké kolo v Kutné Hoře usedl a jízdy elegance od Tylova divadla k sedleckému klášteru se účastnil také významný český chirurg profesor Pavel Pafko a spisovatel Jan Králík, který se zabývá historií motorek, automobilů a také velocipedů. Ještě než jezdci v oděvu vhodném ke stroji, který sedlali, vyrazili po stejné trase jako jejich předchůdci před 150 lety, na programu byly reje na vysokých kolech, vystoupení členů Českého klubu velocipedistů a reje pánů a dam na kolech nízkých v podání Zbraslavského klubu velocipedistů.

„V roce 1869 při závodech v Kutné Hoře startovala čtyři kola značky Michaux, my tady dnes máme tři a vyrazí jako první, za nimi se budou řadit další podle věku,“ upozornil diváky před zahájením vzpomínkové cyklojízdy Jan Šup. K vidění byly originály značky Kohout, kola válečná i poválečná, repliky vysokých kol a další. V místě dojezdu se jezdci shromáždili v prostorách bývalého sedleckého pivovaru.

Profesor Pavel Pafko je nejen uznávaným českým lékařem, ale také příznivcem cyklistiky a jízdy na vysokém kole, které dostal od rodiny k šedesátinám. „Jezdím na něm už 19 let. Je to zábava. Víte, když jedete na normálním kole, tak máte radost sama. Když ale jedete na vysokém kole, tak děláte radost i lidem, kteří vás potkávají. Mávají a fotí si vás,“ řekl profesor Pafko. Jízda na vysokém kole oproti klasickému nabízí pohled na okolí z jiné perspektivy. „Je to jako na koni. Jedete a díváte se na krajinu s trošku větší výšky. Také se samozřejmě z větší výšky padá, ale padá se jen málo,“ poznamenal Pafko a dodal, že jízda na vysokém kole je dokonce bezpečnější než na klasickém a to proto, že se na něm nejezdí tak rychle. Dalším důvodem podle jeho slov je i to, že při jízdě po silnici jezdce na vysokém kole míjející vozidla bezpečně předjíždějí. „Dají hned blinkr doleva. Možná se bojí, že jim spadneme na auto shora,“ řekl s úsměvem profesor Pafko a dodal, že zatímco když jede člověk na normálním kole, tak jsou rizika větší. Především v České republice, kde jsou podle jeho slov řidiči agresivnější, než třeba v Rakousku. Profesor Pafko také zdůraznil význam jízdy na kole pro lidské zdraví.

Monika Pravdová

 

 

Zavřít menu