Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tolkien: Autor dobrodružství, která okouzlila generace, ve snadno zapomenutelném filmu

Autor: Ivan D. Hladík - 
12. srpna 2019
12:00

S příběhem o muži, který se stal symbolem fantasy žánru, se čeští diváci nakonec nesetkají na plátnech kin, mohou si ho ale užít v pohodlí svého obýváku. J.R.R. Tolkien (†81), autor Pána prstenů a Hobita, v něm odhalí i inspiraci hrůzami první světové války.

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult, 29) dávno před tím, než se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající chlapec, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly slavnému autorovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě.

Snímek Tolkien sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult, 29) dávno před tím, než se z něj stal slavný spisovatel. - Od 7. 8. 2019 na DVD  a Blu-ray. Snímek Tolkien sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult, 29) dávno před tím, než se z něj stal slavný spisovatel. - Od 7. 8. 2019 na DVD a Blu-ray. | Fox Searchlight Pictures US

Film, který měl ambice dostat se do kolekce TOP výběru fanoušků fantasy žánru, nakonec čeští diváci uvidí pouze prostřednictvím DVD a Blu-ray nosičů, případně za čas v televizi. Kinům se vyhne, jeho DVD premiéra byla původně plánovaná na 13. srpna, nakonec v tichosti proběhla už před týdnem a nejspíš je jasné proč. Jak napsal recenzent Tyler Daswick, „Sledování Tolkiena je jako dívat se na dramatizaci jeho stránky na serveru Wikipedie“. Je to skutečně tak? Bohužel, víceméně ano. Tempo první třetiny nebo dokonce možná poloviny filmu je tak nudné, že když si třikrát odskočíte na toaletu, cigaretu nebo se občerstvit, o nic nepřijdete. Na vině je možná střih, možná scénář, ale určitě režie.

Podívejte se na upoutávku filmu:

Video  Snímek Tolkien sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult, 29) dávno před tím, než se z něj stal slavný spisovatel. - Od 7. 8. 2019 na DVD a Blu-ray. • VIDEO  - Fox Searchlight Pictures US
Video se připravuje ...

Kyperský režisér Dome Karukoski (42) za sebou přitom má spoustu úspěšných snímků, naposledy bodoval životopisným snímkem Tom of Finland (2017), za nějž na Tribeca Film Festival získal nejvyšší ocenění. V Tolkienovi ale tápe. Příliš mu nepomáhá ani představitel hlavní role Nicholas Hoult. Ten chvílemi připomíná Ryana Goslinga (38) v neschopnosti své postavě vtisknout hloubku, skutečnou živočišnost – prostě jen „je“ na obrazovce a netváří se vlastně nijak (fanynky Goslinga prominou). Jediné, co filmu vyrovnává skóre, je druhá polovina.

V té je prostor na pravé chlapecké přátelství, na romantiku a vztah s Edith Brattovou (Lily Collinsová, 30) Tolkienovou životní láskou, válečné období, kdy sloužil v bitvě u Sommy, osudové okamžiky, v nichž příznivci Hobita i Pána prstenů naleznou spoustu odkazů na dílo, které má teprve vzniknout. Konečně se dočkali! V podstatě – divákům by stačilo vědět jen to, co se odehrává v závěrečné třetině snímku. Jak už bylo zmíněno, životní příběh spisovatele přitom skýtá spoustu možností, z nichž ve filmu vidíme jen útržky, někdy bezmyšlenkovitě poskládané jeden přes druhý, bez kontextu.

Snímek Tolkien sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult, 29) dávno před tím, než se z něj stal slavný spisovatel. - Od 7. 8. 2019 na DVD  a Blu-ray. Snímek Tolkien sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult, 29) dávno před tím, než se z něj stal slavný spisovatel. - Od 7. 8. 2019 na DVD a Blu-ray. | Fox Searchlight Pictures US

Má tedy vůbec smysl film vidět? Určitě ano. Pro ty lepší okamžiky, pro dokonalý soundtrack Thomase Newmana (63), který film doslova povyšuje z průměru a kameru Lasseho Franka (44). Pro těch pár chvil, kdy snímek dokáže i dojmout, překvapit, potěšit. Pro kouzlo, které předznamenává vznik legendy. Ano, nakonec tam je, byť uvězněné v takřka televizní inscenaci. Film Tolkien je vlastně zvláštní. Někde za „mlhou, která by se dala krájet“ je pěkný příběh. Divák se ale musí hodně snažit, aby ho objevil a přitáhl k sobě. A tak by to rozhodně být nemělo.

Hodnocení: 65 %

Tolkien

Životopisný / Drama

Na DVD a Blu-ray: 7. 8.2019, Bontonfilm

USA, 2019, 112 min

Režie: Dome Karukoski

Scénář: David Gleeson, Stephen Beresford

Kamera: Lasse Frank

Hudba: Thomas Newman

Hrají: Nicholas Hoult, Lily Collins, Mimi Keene, Pam Ferris, Genevieve O'Reilly, Derek Jacobi a další.

Bonusy na nosičích: Komentář režiséra: Dome Karukoski, upoutávka, vynechané scény, galerie.

Zobrazit celou diskusi