Fakt, že natáčení probíhalo o prázdninách, nepotěšilo učitelky ani samotného Romana. "Natáčení mi vždy zkazilo prázdniny," zavzpomínal po letech někdejší idol holčičích srdcí. Zato jeho maminka měla radost, že se její syn dostal k filmovému prostředí. Největší úspěch slavil díky roli Martina ve veselohrách Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze, kde si zahrál po boku Jana Hrušínského, Libušky Šafránkové a Vladimíra Menšíka.

Děvčata ho zastavovala na ulici a žádala si autogramy. Přesto Roman považoval natáčení filmů spíš za zábavu a nikoli za krok ke slibné herecké kariéře. Naposledy si zahrál jako osmnáctiletý ve filmech Hra o královnu a Krakonoš a lyžníci, poté se vydal studovat elektrotechniku, přestože ho rodina i kamarádi přemlouvali, ať u filmu zůstane aspoň jako režisér nebo producent.

Pokud mu učitelky kvůli jeho zlobivému chování předpovídaly dráhu popeláře, byly pěkně na omylu. Roman na ČVUT vynikal a jako nadaný student získal hned několik prestižních ocenění v oboru fotovoltaiky. Dlouhá léta se pak věnoval slunečním plachetnicím, úspěšně podniká v oblasti informatiky, zabývá se inteligentním rozpoznáváním řeči a lidského písma i proměnlivostí srdeční frekvence. Fušuje tedy do všeho, jen ne do filmu. Pro diváky však navždy zůstane tím vychytralým Martinem alias Prckem, který staršímu bráchovi zachraňuje vztah.