Modré vinařství - vychutnejte si poezii v láhvi v moderním sklípku

12. Srpen 2019 | Redakce LUXUS.cz | čtenost po 30 dnech je 18062

Toto rodinné vinařství v Mutěnicích nabízí lehká svěží vína přívlastkové kvality, při jejichž výrobě se slučuje tradice s moderním zpracováním hroznů. Toto pojetí dává vínům výjimečnost – bílá vína nadchnou, růžová pohladí a červená okouzlí.

Ačkoli vinařství jako takové vzniklo teprve v roce 2008, výrobě vína se rodina věnuje již po generace. A protože se jedná o víno neobyčejné a velmi lahodné, rozhodli se bratři Marian a Libor Čížkovi, že založí Modré vinařství, které umožní ochutnat toto skvělé víno i šiřší veřejnosti.

Samotná výroba navazuje na generační tajemství, kterémimo jiné tkví v tom, že na tradiční výrobu navazují moderní postupy. Tyto moderní technologie pomáhají v šetrném zpracování hroznů. Bílá a růžová vína procházejí řízeným kvašením a následným zráním v nerezových tancích, a červená jsou ukládána do dubových sudů, kde zrají minimálně 12 měsíců. Následně se vína distribuují ve skleněných lahvích se šroubovacím uzávěrem nebo korkem.

Typickým produktem vinařství jsou nízkoalkoholická fresh vína s ovocnou vůní s květinovým nádechem. Vlajkovým produktem je Cuvée Kristýnino Tajemství, které se výrábí v počtu pouhých 600 lahví. Jednotlivá vína se liší svou cukernatostí, takže v nabídce jsou vína od suchých po sladká. Na své si tedy přijdou všichni, kteří preferují kvalitní moravská vína.

A není nad to, vychutnat si víno ve sklípku. Modré vinařství nabízí skloubení umění, moderní architektury a vína v jednom neobyčejném zážitku. Víno si totiž degustátoři mohou vychutnat v nově vybudovaném moderním sklepě na úpatí viniční hory. Moderní prvky tady zastupuje spojení materiálů skla, kovu, dřeva a kamene a to celé dolaďují plastiky a malby na skle.

Vinařství má tři základní principy, od kterých se odráží: snoubení vína s uměním, kvalita nad kvantitou a respekt k přírodě. A i přes moderní pojetí moravského vinařství si stále zachovávají úctu k tradicím.

Galerie