Novou nadějí pro pacienty s migrénou jsou léky, které přicházejí na tuzemský trh

Bolesti hlavy jsou častou obtíží, se kterou se v životě setká velké množství lidí / Pixabay
Léčba migrény zahrnuje především léčbu akutního záchvatu, ale pokud nemocný trpí frekventními a těžkými záchvaty, je vhodné přistoupit k použití léků zvaných profylaktické.

Novou nadějí pro pacienty s migrénou jsou léky, které právě vstupují na český trh. Dosud byly testovány v řadě klinických studií, kterých se účastnila I. neurologická klinika Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU. 

Zpočátku by tyto nové léky měly být indikovány a předepisovány v Centrech pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy. Takové centrum existuje ve FNUSA  při I. neurologické klinice již od roku 2002.

„Bolesti hlavy jsou častou obtíží, se kterou se v životě setká velké množství lidí. Pokud jsou spojeny s nějakou příčinou např. vysokým tlakem, úrazem apod., jsou označovány jako sekundární. Kromě toho existuje skupina bolestí, označovaných jako primární. Nejčastějším a typickým představitelem této skupiny je migréna, kterou trpí zhruba 10 % populace,“ informuje MUDr. Pavel Řehulka z Centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy I. NK FNUSA a LF MU. I migréna má svoje formy, zjednodušeně lze tuto chorobu roztřídit na migrénu bez aury a migrénu s aurou. Intenzita bolesti nezřídka bývá ochromující.

Léčba migrény zahrnuje především léčbu akutního záchvatu, ale pokud nemocný trpí frekventními a těžkými záchvaty, je vhodné přistoupit k použití léků zvaných profylaktické. Tyto léky mohou vést ke snížení frekvence a tíže bolesti, a ke snížení spotřeby akutní medikace. Zhruba před 25 lety byly do běžné klinické praxe uvedeny léky, určené specificky k léčbě migrenosních záchvatů, známé jako triptany.

V praxi byl vytvořen systém indikace profylaxe, použití účinných léků a ev. jejich kombinace. Přes tyto pokroky v léčbě je ale stále určitá skupina nemocných, u kterých přetrvávají frekventní, protrahované záchvaty s řadou nepříjemných doprovodných příznaků (např. zvracením). Může dojít i k tomu, že původně účinné léky svůj efekt pozbyly nebo se efekt stal nedostatečným.

„Širšímu uplatnění nových léků v léčbě nemocných zatím brání vysoká cena a nutnost uhradit si předepisovaný lék prakticky v plné výši. Jsou však vedena jednání se zdravotními pojišťovnami. Výsledkem by mělo být zásadní snížení doplatku pro pacienta,“ upřesnil nasazení léčby prof. MUDr. Milan Brázdil, přednosta I. neurologické kliniky FNUSA a LF MU.

Mohlo by vás zajímat

Reklama